Gemeentelijke Voorjaarsnota: minder positief beeld

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-04-2013 Vrijdagmorgen 26 april 2013, presenteerde wethouder Jan Hoskam [o.a. financiën] de voorjaarsnota 2014. Dat is de verwachting op financieel gebied van de gemeente voor komend jaar.
Wethouder van Financiën Jan Hoskam over een minder rooskleurige toekomst.

foto © paul kriele,11 maart 2013.
 

In voorgaande jaren werd rekening gehouden met bezuinigingen en minder Rijks-uitkeringen, maar werd ook gesteld dat de gemeente een financieel solide positie inneemt. Dat zegt Hoskam min of meer nog steeds: ´e stad doet het goed.´ Maar gezien de toekomst werd op die bezuinigingen drie jaar geleden al geanticipeerd door jaarlijks alvast 15 miljoen op de begroting te bezuinigen.
Maar voor het eerst zijn die verwachtingen minder rooskleurig. ‘De gemeente maakt zich zorgen over de aanhoudende crisis,’ staat er letterlijk in de nota.
Door die verslechterde situatie voorspelt de wethouder voor de komende jaren een tekort van telkens 5 à 6 miljoen. Rijkskortingen geven de gemeente ook minder armslag. Hoskam voorspelt dan ook, dat er door die situatie wederom een bezuinigingsoperatie nodig zal zijn.
In het algemeen genomen blijven investeringen uit zie de bouwmarkt en het opschuiven van grote projecten: nog geen A2- zone, geen bouw Willemspoort Paleiskwartier, wel een Jheronymustoren, maar dan even halt in het Paleiskwartier. Dat brengt een grotere werkloosheid met zich mee.

Maar voor specifiek, en al aangekondigde, grotere werken blijft er wel geld gereserveerd, denk aan het cluster voor vmbo- onderwijs, kom Rosmalen, fusie Maasdonk, nieuwe schouwburg en ontwikkeling GZG-terrein.