Gemeente legt klem op financiŽle uitbuiting ouderen

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-10-2013 | Gewijzigd op: 05-10-2013
De gemeente gaat samen met het Steunpunt Huiselijk Geweld Brabant-Noord en notarissen, banken, woningcorporaties, en de politie financiële uitbuiting van ouderen proberen te voorkomen. Financiële uitbuiting is een vorm van ouderenmishandeling, staat er in een persbericht.

Bij financieel misbruik gaat het om bijv. misbruik van pinpas, of familieleden die iemand dwingen zijn of haar testament te veranderen. Dat maakt kwetsbare ouderen nog afhankelijker. Verschillende partijen kunnen een vermoeden hebben van financieel misbruik. Vaak is onduidelijk hoe ze hiermee om moeten gaan.
Doel van het project is dat de partijen financiële uitbuiting signaleren en dat ze weten wat ze  kunnen doen om de uitbuiting te stoppen. Partijen kunnen elkaar hierin versterken.

Andere gemeentes
Staatssecretaris Van Rijn maakte dit nieuws vandaag bekend. Het project ‘voorkomen van financiële uitbuiting van ouderen’ is een onderdeel van het Actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ van het ministerie van VWS. ’s-Hertogenbosch doet dit samen met de andere gemeenten in de regio Brabant-Noord. In deze regio werken gemeenten samen aan de Regionale Aanpak Ouderenmishandeling. Het project loopt tot eind 2014