Kinderarmoede komt door conferentie meer in beeld

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-01-2014 | Gewijzigd op: 16-01-2014
Nederland telt duizenden armoede gezinnen of huishoudens die ver onder de loongrens leven.
In Den Bosch zijn het er mogelijk 6000, schat burgemeester Rombouts, die donderdagmorgen 9 januari 2014 de kinderombudsman Marc Dullaert had uitgenodigd om de pers over kinderarmoede te informeren. Dat gebeurde vooruitlopend op de conferentie daarover in de Flik Flakhal op 20 januari a.s. .
Daar worden Bossche organisaties en instellingen over dit maatschappelijk aspect geïnformeerd en licht de ombudsman een onderzoek toe over dit alom, maar vaak onbekend verschijnsel.

De kinderombudsman Marc Dullaert [l.] en burgemeester Ton Rombouts in een persgesprek in het stadhuis over initiatieven over de aanpak van kinderarmoede.


foto © paul kriele, 9 januari 2014. 

In Nederland zijn al circa 40 gemeenten met een kinderarmoedebeleid. Den Bosch volgt en heeft overigens al initiatieven getoond*, maar de ombudsman verwacht met de conferentie meer actie bij instellingen om individueel of gezamenlijk iets aan kinderarmoede te gaan doen. Dat kan zijn door een soort pakket uit te reiken met daarin gratis deelname aan sport of muziek [sociale participatie] of een cheque voor kleding of voedsel. Maar kinderen, die zich toch al schamen voor armoede, hebben ook hun specifieke wensen zoals vervoer naar die lessen of kleding omdat daar thuis vaak op bezuinigd wordt.

Maar hoe pak je zoiets aan? Dat blijkt straks op 20 januari in de Flik Flakhal, waar ook kraampjes komen te staan met een uitleg hoe je zo iets bijv. als vereniging kunt aanpakken.
Rombouts is ook voor dit aspect een ambassadeur. De burgemeester verwijst naar het kinder-armoedebeleid waarover binnenkort, via wethouder Huib van Olden, meer bekend wordt. *
Als vertegenwoordiger van een bureaucratische instelling kan de burgemeester maatregelen treffen om aanvragen gemakkelijker te maken. Want welk kind –als die al de stap durft te zetten - gaat een aanvraag op papier [in zoveel kantjes] indienen..? Daar kan een school, die het meest direct bij de situatie van een kind betrokken is, ook al weer bij helpen. Met die hulp is al veel mee te winnen.

Hup van instanties/verenigingen
Maar hoe bij die kinderen te komen? is vaak de vraag, aldus Rombouts. Aan een dergelijke hopeloze situatie kan een buurthulp of zelfs een wijkagent best signalen over krijgen….
Rombouts wijst ook op verengingen of stichtingen, zoals de Stichting Leergeld, de Vincentiusvereniging, of 'Voor elkaar aan de slag'.

In aansluiting op de presentatie van de kinderombudsman Marc Dullaert volgt er op 20 januari 2014 in de Flik Flakhal een conferentie over ‘kinderen en armoede’. Daar zijn ook infostands die informatie geven hoe concreet met ideeën en of projecten kinderarmoede gesteund kan worden.

Grote opkomst
Naar schatting komen er 300 instanties en clubs en verenigingen, corporaties naar de conferentie. Er hebben zich al 180 aangemeld. Aanmelden kan via : kinderenenarmoede@s-hertogenbosch.nl

>>>>Ter info www.dekinderombudsman.nl

*Zie ook artikelen ‘Armoede in beeld dd. 03-12-2009
Of Armoede beleid succes vol, maar nog lang niet af. dd. 13-10-2009
Of de ludieke actie van de SP dd. 14 november 2013


Terug naar boven