Nieuwe inspraak rond herstructurering Eikendonk

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-07-2010 In aansluiting op de door de raad ingestemde herstructurering van Eikendonk, die uitgaat  van sloop en nieuwbouw, volgt er binnenkort een nieuwe inspraakprocedure. Bij die variant gaat het bestemmingsplan uit van sloop van 162 woningen en de nieuwbouw van 142 woningen. Ter bevordering van de leefbaarheid van de wijk zal de Maastrichtseweg ter hoogte van de Lambooybrug geknipt worden. Dat wil zeggen daar komt een verkeersblokkade zodat er geen doorgaand gemotoriseerd verkeer meer langs de wijk gaat. 

-Boven: Gezicht op de buurt Eikendonk vanaf Sluis O op de Maastrichtseweg.
-Rechts boven: Gezicht op Bossche Pad. Daarachter ligt het Eikendonkplein. Er gaan 162 woningen tegen de grond en er komen 142 nieuwe huizen.
-Rechts: Bij de Lambooybriug kan het verkeer vanaf Veghel niet meer rechtdoor langs de wijk en wordt daar omgeleid.
.
foto's © paul kriele, 3 juni 2008.

De gemeente gaat Eikendonk e.o., in fasen aanpakken. Dat wil zeggen dat het gebied tussen de Maastrichtse weg en de Oostwal [niet inbegrepen] en de Bossche Pad in delen gesloopt gaat worden. Het gaat om 216 huurwoningen. De meesten die dateren van rond 1920, zijn verouderd en/of voldoen qua comfort niet meer aan de eisen van de tijd.
De nieuwe variant gaat uit van een fasegewijze aanpak ipv een aanpak in een keer wat de Gemeente en Brabant Wonen teveel geld zou kosten. In deze variant blijven de 100 koopwoningen nog staan. 

De aanpak begint in de meest oostelijke punt, de Eindstraat zodat bouwen vooraf gaat aan slopen. De Oostwal valt uiteraard buiten dit project. Minimaal 40 % van de sociale woningen wordt teruggebouwd.