Eikendonk: Hoogste punt /bouwvordering +betrekken woningen

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-09-2012 | Gewijzigd op: 03-08-2013
Situatie Eindstraat juli 2013
Nog vóór de bouwvakvakantie juli 2013 werden de makershuizen in de Eindstraat opgeleverd. foto's © paul kriele, 17 juli en 3 augustus 2013.

Situatie  3 augsutus 2013 veel plein ......
Dit is het nieuwe Eikendonkplein, veel plein, maar ook veul auto's...
foto © paul kriele, 3 augustus 2013.

Situatie 11 december 2012  Oplevering eerste woningen.
-Hierboven: De locatie, waar de tweede fase Eikendonk is voorzien.
-Links: De gereed gekomen woningen aan het voormalige Eikendonkplein
.

foto's © paul kriele, 11 december 2012.Bericht van Hoogste punt dd. 18 september 2012.,
Dinsdagmiddag 18 september 2012 kwamen ruim 100 nieuwe [feitelijk ook oud-] bewoners, familie en belangstellenden naar de ceremonie van 'het hoogste punt' van de nieuwbouw op en rond het Eikendonkplein. Een echt Bosch plein dat ligt ingeklemd tussen het  Bossche Pad en de Maastrichtseweg.
Ze waren uitgenodigd door de gemeente [wethouder Jeroen Weyers en Huybregts Systeembouw [Son] en Brabant Wonen.

De twee partijen, gemeente en Brabant Wonen, die het initiatief namen voor de vernieuwbouw, waaraan bij aanname van het concept Huybregts Bouw als de leidende bouwpartij is toegvoegd, vierden met de toekomstige-  veelal jongere- bewoners met wat toespraken een bezichtiging van de voor deze dag gereed gemaakte eerste zes woningen op het pleinen een barbecue na afloop, deze mijlpaal van de bouwprocedure.

*Toekomst Cafetaria Lie Hua

   
Na afloop van het officiële gedeelte van 'het hoogste punt' feliciteerde Weyers als wethouder 'Stedelijke Vernieuwing' de bewoners voor hun daadkrachtige inzet.  Locatie bouwplaats Eikendonk
Op de ceremonie rond het 'hoogste punt' van de vernieuwde wijk Eikendonk, waren ruim honderd oud- en nieuwe bewoners afgekomen.

foto's © paul kriele, 18 september 2012.

De woningen lijken op het eerste oog erg op elkaar, maar er zijn toch verschillende typen, rij- en knikwoningenen huizen op de kop van de straten. Sommige hebben ook een flinke zolder met een hoge dakkapel.

Toespraken
Mirjam Lamme, die directeur Henk Roozendaal van Brabant Wonen verving, gaf aan dat in januari 2013 er alle woningen zullen staan. Dan begint de gemeente ook met de aanleg van parkeerhavens en het inrichten van de openbare ruimte.
Ook zullen dan de eensgezinswoningen worden teruggebouwd. Van de vier kluswoningen aan de Maastrichtseweg zijn er inmiddels 3 verkocht.
Huybregts Systeembouw
Paul Uppelschoten van Aannemer Huybregts Systeembouw ging in zijn toespraak diep in op het technische aspect van dit project, waarvan Huybregts, vanaf de opzet van het concept, de leidende en regisserende bouwuitvoerder is.
Dat is gunstig want dan  mag je als bouwer de belangrijke deelnemers aan de bouw selecteren, onder wie de architect en de constructeur. Je kunt de participerende bedrijven selecteren, zoals zij die verantwoordelijk zijn voor het casco, die het dak leggen en de kozijnen plaatsen en degenen die de installaties verzorgen. Dat heeft weer tot gevolg dat  de woningen nog energiezuiniger [30% onder de norm] worden en meer kwaliteit wordt gegarandeerd. Maar ook, en dat is een gevolg dat de constructie van de huizen vooraf op de computer is uitgetekend. Daardoor worden er minder fouten gemaakt. Al met al duurt daardoor de bouw korter. Binnen twaalf werkweken zijn de woningen klaar aldus Uppelschoten,die nog even enkel details aangaf: zoals boven de voordeuren komt een luifel en voor de deur een zgn. Delftse stoep.
Van het hele bouwproces -en dus ook van dit hoogste punt - wordt een mini documentaire gemaakt,' aldus de bouwman van Huybregts tot slot.

Wethouder Jeroen Weyers
In zijn toespraak zei Jeroen Weyers, de wethouder voor Stedelijke Vernieuwing,  trots te zijn op dit stukje mooi Den Bosch. 'Er is een hele geschiedenis aan vooraf gegaan die ik niet, maar wel mijn voorganger Rodney Weterings heeft meegemaakt. In die tijd is er ook wel eens door de bewoners met de vuist op tafel [bureau] geslagen en dat is maar goed ook. Want het gaat om jullie woningen!,' aldus Weyers, die aantipte dat dankzij hen niet onbelangrijke zaakjes uit het vuur zijn gesleept, zoals een extra premie van € 7.000 en een garantie van dezelfde huur als voorheen. 

Een aantal jaar geleden zijn er in totaal 165 oud-bewoners verhuisd. Van hen keren er 38 terug in één van de 70 woningen die in fase één worden gebouwd. 


Weyers toonde zich ook gelukkig met het feit, dat in deze fase van stagnerende woningbouw toch een flink project gerealiseerd wordt. 'Dat komt de werkgelegenheid ten goede.'

   
Rechts de voormalige Van Paaschenstraat en links inkijk in het Eikendonkplein.  De zuidrand van het nieuwe plein, waar achterin zes woningen alvast ter bezichtiging waren klaar gemaakt.
   
Aan de linker kant op deze foto de achterzijde van de woningen aan de Bossche Pad  en aan de  rechterkant op deze foto de achterzijde van de woningen aan het Eikendonkplein. Het nieuwe De Bossche Pad.

foto's © paul kriele,18 september 2012.

Zie ook de artikelenserie over Eikendonk onder de zoekfunctie 'Eikendonk'
of ga direct naar het artikel 'Herinneringen aan Eikendonk in boek' dd. 17 december 2011 met daaraan gekoppeld het artikel: 'Sloop Eikendonk in volle gang', dd. 10 oktober 2011, of  'Aangepast sloopplan' dd. 8 juni 2011.

Eind in zicht voor cafetaria Lie Hua
Chinees afhaal cafetaria Lie Hula moet toch wijken. Het lijkt erop dat de Chinees Yunlie Hu, die standvastig vast hield aan zijn locatie aan de Maastrichtseweg om een een nieuw pand in de nieuwbouw te verkrijgen waarschijnlijk bakzeil zal halen. De gemeente ziet so wie so een cafetaria in de nieuwbouw niet zitten.
Nu mag ook nog Brabant Wonen, volgens een uitspraak van de rechter, het cafetaria onteigenen. Dat betekent dat eigenaar Yunlie Hu elders moet heropstarten. Er blijft nog een optie open: Koop door Brabant Wonen, maar daarover lopen nog gesprekken.

Cafetaria Lie Hua op de Maastrichtseweg zal moeten wijken voor de plannen van Brabant Wonen.

foto © paul kriele,15 juli 2012.
Terug naar boven