Zoeken
Presentatie nieuw boek over De Gruyter
Printerversie |
Er was bijna uiteraard voor die locatie gekozen, niet alleen vanwege het verleden daarvan, maar juist door de nieuwe bestemming van de voormalige kantoren en fabrieksgebouwen tot staatsbedrijf voor creatieve en innovatieve ondernemers. Het was ook de directeur van de BIM, Clemens Bolhaar, die met deze auteurs tot de opdracht voor het schrijven van dit boek was gekomen. Uitgangspunten waren: de ontwikkelingen van het bedrijf, het hoe en waarom ervan en e oorzaken van de neergang van De Gruyter te willen doorgronden.
Om diverse redenen was gedeputeerde Bert Pauli [r.] de speciale gast die het eerste exemplaar uit handen van Clemens Bolhaar [l.] in ontvangst mocht nemen.Pauli heeft, voordat hij de politiek in ging, een loopbaan achter de rug in de food en supermarktwereld. | Auteur Frans van Gaal en Bert Pauli kennen elkaar al lang uit het circuit van de politiek,en hun beiderinteressee voor de economie en het arbeidsleven. Op dat laatste onderwerp 'Het arbeidersleven in 's-Hertogenbosch' [rond de vorige eeuwwisseling] is Van Gaal nog gepromoveerd. foto's © paul kriele, 27 juni 2012. |
Bij de genodigden behoorden niet alleen de betrokkenen bij de BIM, en betrokkenen bij de tot standkoming van het boek, maar uiteraard ook diverse oud- medewerkers van De Gruyter die door Frans van Gaal waren geïnterviewd en al of niet waren geraadpleegd.
Bert Pauli was uitverkoren het eerste exemplaar te ontvangen aangezien, zoals Clemens Bolhaar het toelichtte, hij ons heeft gesteund en bekend is/was met het grootgruttersvak. Hij begreep goed wat wij met dit gebouw voor hadden. Nu zit Pauli op de stoel van de gedeputeerde wiens voorganger Annemarie Moons ons blijvend support heeft gegeven.
Directeur Clemens Bolhaar benadrukte in een historisch overzicht nog eens de samenhang die zo kenmerkend was voor de werknemers van de DG-fabrieken. 'Die samenhang en nostalgie zie en hoor je ook terug tijdens de rondleidingen die we hier geven. Die communitygeest willen we ook in dit gebouw van de BIM, waar straks [2014] 1000 mensen werken, benadrukken.'
In een vogelvlucht gaf Bolhaar een kijkje in de ontwikkeling van het gebouw aan de Veemarktkade, dat in 1989 door de BIM was gekocht en waaraan de gemeente, de provincie en het Europees fonds veel -financiële- steun hebben gegeven.
-Boven: De aanbieding van het boek 'De Fabriek in de Etalage' door Clemens Bolhaar aan gedeputeerde Bert Pauli. -Links boven: De presentatie van de historie van De Gruyter, zoals belicht in het nieuwe boek door de auteurs Frans van Gaal en Niek van der Donk. -Links: Zo'n 150 genodigden woonden de boekpresentatie bij in de foyer naast Brasserie De Gruyter. foto's © paul kriele, 27 juni 2012. |
Bert Pauli heeft beroepsmatig in zijn positie als wethouder en tegenwoordig als gedeputeerde vele verwantschappen met het moderne gruttersbedrijf zoals de Greenery en Ahold, maar ook uit de tijd van het 'Snoepje van de Week' en toen hij als student vakantiewerk bij De Gruyter deed.
De auteur Frans van Gaal is als docent en tegenwoordig trainer bij het KW I-College, bekend in Den Bosch.
Niek van der Donk is zelfstandig adviseur op gebied van marketing en organisaties.
Terug naar boven