TR Events neemt hal aan Buitendijk in gebruik

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-11-2005 Op vrijdag 25 november 2005 gaat officieel ‘The Talent Factory’ open. Dat is bijna negen maanden na het fiat van de gemeente voor de start van dit culturele Jongerencentrum. Ontmoeten, ontspannen en ontplooien voor jongeren is daar het motto. Dat gaat gebeuren in een oude scheepsschroevenfabriek [1876] van Lips aan de Buitendijk 2. 
The Talent Factory wil culturele en commerciële activiteiten, afgestemd op jongeren aanbieden en hen ook faciliteiten verlenen voor het organiseren van eigen activiteiten.

Bijgaand de vestiging van The Talent Factory aan de Buitendijk. Kantoren en de bar zijn al provisorisch klaar.
De oude fabriekshal van 1876 moet nog grondig opgeknapt worden. Ook de omgeving krijgt nog een bestemming als de plannen van Ruben Zar werkelijkheid worden
Eerst was de oude fabriekshal nog even skatehal. Maar de Beheermaatschappij RZB [Ruben Zar Beheer] heeft de hal van Cor Huijskens Projectontwikkeling twee jaar geleden kunnen huren. foto's © paul kriele, 14 november 2005. 
 

The Talent Factory ressorteert -naast TR-Events- onder de beheermaatschappij RZB. Deze Ruben Zar Beheer heeft de vorm van een stichting. Ze is twee jaar geleden opgezet omdat jongeren [en niet alleen zij] in het Bossche uitgaansleven vele tekorten zagen, aldus de toelichting van Ruben Zar. Vanuit allerlei kringen doken en duiken er jaloerse blikken en reacties op dat TR-Events louter een commercieel oogmerk had/heeft. ‘Heeft’, want zo ervaart Zar het nog steeds. De aversie en reacties op de profilering van The Factory zijn nog steeds talrijk. Dat gaat over haar ambities, de parkeerproblematiek en de zgn. geluidsoverlast.

Intussen ontwikkelt de Buitendijk e.o. zich tot een nieuw Bosch uitgaanscentrum. Het gebied tussen de Dieze, Koudijs [Tramkade], de Havendijk en de Havendwarsstraat is voor 50% in eigendom bij de verhuurder Cornelis Huijgens Projectontwikkeling en voor de andere helft bij de projectontwikkelaars van Groenewoud. Zar ziet toekomst voor dit gebied weggelegd met bijv. een bioscoop, megamuziektheater en/of skatehal. Het traject van de kruisbestuiving met de W2 [Paul Smits] en de Verkadefabriek [Jan van der Putten] is onlangs gestart.
Komend nieuwjaar 2005/2006 is deze grote oude ijzergieterij nog sfeervoller rond het 'New Year partry' met dj's en veelsoortige muziek in de diverse areas van The Talent Factory.

In de aanloop faciliteert The Talent Factory alleen kleinschalige activiteitenevenementen. Die beperking volgt uit de bestemmingsplanprocedure en ivm de aanpassingen van het gebouw die nog moeten gebeuren.
Pas in de zomer van 2006 begint de grote verbouwing van The Talent Factory. In de onder Monumentenzorg vallende grote fabriekshal wordt een doos geconstrueerd met bar, galerijen en kantoren op de eerste verdieping en zalen op de begane grond. De entree is aan de Oostzijde gesitueerd. In een latere fase zal bij het gebouw ook het watersportelement [strand /botenhaven] in samenhang met de Dieze worden meegenomen. Ook al staat er nog Grolsch op de gevel, Heineken wordt de grote sponsor van The Talent Factory. Behalve Heineken komen er nog veel meer lichteffecten op en nabij het gebouw, gelegen in het zicht van een van de Bossche invalswegen.

Parkeervoorzieningen zijn gepland aan de overzijde van de Dieze, achter de bowlingbaan ,nabij de Gamma. Met Rijkswaterstaat zijn in dit verband gesprekken lopende over een watertaxi. De ontwerper van de nieuwe Factory is de architect van het Rotterdamse cultureel centrum Las Palmas: Tom Odijk.

Terug naar boven