Onthulling fontein op Weversplaats

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-08-2014 | Gewijzigd op: 29-08-2014
Er is lang gestudeerd over de naamgeving van het pleintje dat ligt ingeklemd tussen Beurdsestraat en Weversplaats in het nieuwe Museumkwartier. Uiteindelijk is toch besloten aan dat pleintje de naam Weversplaats te geven. Dat sluit ook goed aan bij de ambachten die in vroeger eeuw hier plaats vonden, zoals wevers, matten vlechters, volders en bewerkers van kemelsharen.
Ook de naam van de fontein ‘Pelikaan’, die een eigen leven is gaan leiden, riep vraagtekens op. Maar voorzitter van de Werkgroep Het Kleine Monument, Nort Lammers, aan wie het te danken is dat deze ‘Lamers & Indemansfontein’ een mooie plaats heeft gekregen, is daar niet uitgekomen. ‘Suggesties voor naamsverklaring zijn welkom,’ aldus Lammers, die nog eens erop wees, wat de werkgroep ‘Het Kleine Monument’ heeft bereikt * en het begrip hergebruik en duurzaam aan dit initiatief koppelde.

De ceremonie werd geopend door bouwhistoricus Harry Boekwijt van de BAM, die in een welkomstwoordje het natuursteenbedrijf Petrumis uit Heusden en het technisch [installatie-] bedrijf Rots Maatwerk memoreerde en ook Nort Lammers als 'de lijdende man van dit project' aanstipte.

Moment van de
toespraak van bouwhistoricus Harry Boekwijt













Wethouder Huib van Olden, die altijd wel voor een geintje in is, kruipt omhoog uit de technische bedieningskelder van Rots Maatwerk, waar de fontein in werking wordt gezet en automatisch wordt bestuurd.

Na afloop van de ceremonie mochten
omstanders via een trap een kijkje nemen in de kelder..


foto's © paul kriele, 29 augustus 2014.


 




In zijn historische terugblik wees de voorzitter Lammers onder meer op de ‘Beurzenkiet’, zoals de volksbuurt werd genoemd en op verbetering die hier is doorgevoerd. Op deze plek lag 40 jaar lang een verwaarloosd parkeerterrein.
‘Met dit juweeltje heeft het museumkwartier een finishing touch gekregen en de buurtkreeg er een aandachtspunt bij. Dat is allemaal te danken aan de positieve instelling van de gemeente en de BAM,’ sprak Lammers. 



-Boven: -De onthulling verliep door een druk op de knop en een aarzelende start van de sproeiers van de Pelikaanfontein. vlnr.: Wethouder Huib van Olden, buurman Peter Berlijn en vooriztter van de Kring Vrienden Joop Thissen.

-Links: Een proost na de onthulling en het moment waarop de brochure over de fontein wordt uitgereikt aan Nort Lammers, Joop Thissen van de Kring Vrienden, wethouder Huib van Olden en buurman Peter Berlijn [foto boven
].

foto's  © paul kriele, 29 augustus 2014.
 

Na de officiële plichtplegingen kregen de gasten en betrokkenen bij dit project een glas champagne aangeboden. Aan allen werd een brochure uitgereikt waarin de feiten en de historie van het monument en de plek nader worden toegelicht.

Historie van de Pelikaanfontein
De zgn. Pelikaanfontein is afkomstig uit de tuin van een patriciërswoning aan de Wolvenhoek en werd begin vorig eeuw door de bewoners, Rouppe van de Voort, aan buurman Lamers & Indemans verkocht.












De Pelikaanfontein,
kort na de plaatsing op de hoek Weversplaats-Beurdsestraat
.

foto © paul kriele,30 maart 2014.
Op zijn beurt deed dit pharmaceutisch bedrijf [Interpharm] in1931 de fontein vanwege een magazijnuitbreiding cadeau aan de gemeente, die het op Bastion Baselaar plaatste, aldus de toelichting van voorzitter Lammers van ‘Het Kleine Monument’.

* Werkgroep Het Kleine Monument.
Deze werkgroep is in 1989 opgericht en legt zich toe op eerherstel van verwaarloosde zaken, zoals De Zwarte Arend, beeldje pastoor de Kroon, beeld van Sint Pieter en ook onder meer de ramen van Huib Luns uit de oude V&D, die naar AVANS gingen.

Ook het aanbrengen van de spreuk op gevels, zoals Ochèrme, dat een geëigende uitspraak was van de moeder van buurtbewoonster Renée Spermon, was een van de acties van ‘Het Kleine Monument’.








Kijk op het pleintje'  aan de Beurdsestraat,dat vrijdagmorgen 29 augustus 2014 tot  'Weversplaats' werd omgedoopt
en alwaar genodigden en omwonenden na
de onthulling van de fontein wat napraatten.

foto © paul kriele, 29 augustus 2014.


Terug naar boven