Achtererf huis Beurdsestraat: Bakoventje gevonden

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-01-2010 | Gewijzigd op: 08-08-2010
situatie 21 februari 2010
Dezelfde situatie als hieronder, maar dan langgerekt in de richting Zuidwal en een maand later..
foto © paul kriele, 21 februari 2010

situatie  28 januari 2010
Ook bij archeologen moet de was  wel eens drogen..
foto © paul kriele, 28 januari 2010.

Bij de reeds vanaf december 2009 gaande zijnde opgravingen in de Beurdsestraat is een oventje blootgelegd. Het oventje bestaat uit een stookhuis en ovengedeelte [stookkamer] die  gescheiden zijn door een muur waarin de stookmond hing. Alles bij elkaar omvat dit, als stookruimte benut achtererf, nog geen  3 x 4 meter.
Wat de functie is geweest, kan René van der Mark van de BAAC nog niet exact zeggen. 'We hopen iets dat met de weverijen te maken heeft, maar elk oventje, of het nu een brood- brouwketel- of een verversoventje betrof, ze lijken allemaal op elkaar. Vondsten in de grond moeten dat nog uitwijzen.'

Overzicht van het onderzoeksterrein dat grenst aan het Oude Bogaardenstraatje, een zijsteeg van de Beurdsestraat.
Rechter foto: Leon Dentener, Dick Meulendijk en rechts Jorrit van Horsen zijn de mannen van BAAC die - olv René van de Mark - op het terrein actief zijn. 

foto's © paul kriele, 22 januari 2010.
De vakken op de voorgrond zijn de delen van het achtererf waarop de oven stond. De oven is herkenbaar [griote vlak vooraan] aan de halfronde steenlegging net onder het midden van de foto. Rechts vooraan is het stookhuis, waarvan uit de oven bediend werd.


Terug naar boven