PLANT uit de Vughterstraat heropend op de Schapenmarkt

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-05-2020 | Gewijzigd op: 17-05-2020
Plant op de Schapenmarkt 26-28 donderdag 14 mei 2020 geopend
 
.......
......
......

Het geheel gerestylde interieur van een fotozaak [Het Zuiden] voor Plant met mode accessoires en een croissanterie.
foto's © henk van esch, 16 mei 2020.

Bericht van 16 april 2020:  Plant komt spoedig naar de Schapenmarkt in  voorheen Fotobureau Het Zuiden. 
Affiche PLANT op pand Het Zuiden.

Nu pas kondigt Plant, gevestigd verderop
in de Vughterstraat 84, zich aan met
haar nieuwe locatie op Schapenmarkt 26-28.


foto © paul kriele, 16 april 2020.
................................................................................

Bericht van 4 november 2019 Nieuwe bestemming voor pand Fotobureau Het Zuiden

Eigenaar van foto -videozaak Het Zuiden Marco Lemmens heeft eindelijk een huurder voor zijn pand op Schapenmarkt 26-28 gevonden. Na  jaren in een 'te huur  situatie' gezeten te hebben en ook na jaren door makelaars achtervolgd te zijn geweest heeftt Marco Lemmens de knoop doorgehakt om zijn pand te gaan verhuren. Hij heeft- financieel dan [..] -een geschikte kandidaat gevonden.
De gegadigde is  Larisa Versluis die er plantaardig mini warenhuis 'Plant' gaat beginnen. Versluis, die ook eigenaresse is van Oerwoud, net voorbij de St. Jorisstraat,  [Vughterstraat 84] gaat zich specialiseren in het winkelen met plantaardige producten en ook eten en drinken op dat gebied  in de vorm van een vega -lunchroom. Op de eerste verdieping komen werkruimten voor bijv. workshops en als kantoor. 

Marco Lemmens, eigenaar van Het Zuiden verhuurt in de twee maanden voor dat per 1 maart 2020 het huurkontrak met Lariasa Versluis in gaat, zijn winkel als carnavalswinkel. 

Bericht van 9 november 2017 Eigenaar Marco Lemmens ontkent de huursituatie van Schapenmarkt 26-28
Fotobureau Het Zuiden, waarvan bericht werd [zie hieronder] dat het te huur staat, dat klopt niet meer, zo laat Marco Lemmens van Het Zuiden weten. Hij heeft het als te huur staand pand uit de portefeuille van RSP laten halen.

Oud bericht van  26 februari 2016 Pand van Fotobureau Het Zuiden staat te huur
Het pand waarin van ouds de bekende fotozaak Het Zuiden op Schapenmarkt 26, op de grens met  Achter het Verguld Harnas, is gevestigd, staat te huur voor € 6.000 per maand. Casco op te leveren.
 

 
Foto videozaak Het Zuiden op de grens van Schapenmarkt 26-28 met Achter het Verguld Harnas.

foto © paul kriele, 26 februari 2016.
 

De zaak Het Zuiden was ooit een r.k. fotopersbureau van de Moussaults,opgericht in 1926 of 1927 in het pand Hinthamerstraat 159.  Later verhuisde het naar het Emmaplein naast het Brabants Dagblad. Daaruit is de fotozaak Het Zuiden ontstaan/voortgekomen, met vestigingen in Maastricht Boxtel en Den Bosch.

Onder het beheer van wijlen Ben Moussault, die ook nog een fotostudio even verderop aan Achter het Verguld Harnas bezat, zijn de panden in Den Bosch een jaar of 20 geleden verkocht aan Gerard en diens zoon Marco Lemmens. De laatst genoemde heeft de zaak onlangs - eind 2015 - te huur gezet.
 
De gedenksteen rond Frans Moussault die in1966 overleed, precies in het 40-jarig bestaan van wat aanvankelijk het r.k. Fotopersbureau Het Zuiden was en waaruit de fotozaak is voortgekomen.

foto © paul kriele, 26 febrauri 2016.
 

In 1966 werd het 40-jarig bestaan van de zaak gevierd. Een samenloop van omstandigheden was dat net in dat jaar de oprichter Frans Moussault overleed.
Maar een plaquette in de huidige zaak herinnert aan het 40-jarig bestaan, waaruit blijkt dat de zaak niet in 1926, maar in 1927 zou zijn opgericht door F.J. M. Moussault.
In het adresboekje van 1928 staan zowel de weduwe A.M.J Moussault, waarschijnlijk de naam van de oprichter van het persbureau en F[rans] J. M. Moussault [*Schoonhoven, 1891  † Den Bosch, 1966] , diens zoon en opvolger. Frans was de vader van Ben Moussault  † 2008. Ben was van de familie met zus en broer Guus de laatste eigenaar van de fotowinkel.
 


-Links: r.k. Fotopersbureau Het Zuiden op het Emmaplein. Het pand raakte in
october 1944 door bombardementen verwoest.
Er waren ook vestigingen in de Hinthamerstraat en in de Kerkstraat.

-Onderin links 
Frans Moussault [l.] van het persbureau.Frans overleed op 9 april 1966 op 74- jarige leeftijd.

-Onder: De vestiging van
het fotopersbureau op Hinthamerstraat 159
.

© archief foto's

Historie
Het huidige pand dateert van 1924. Maar doorvoor stonden er drie huizen waarvan eentje tegen de flanktoren van de Antwerpse of Jodenpoort aan leunde. Daarvan is de historische naam van een van die panden 't Torentje afgeleid. 
Mosmans schrijft- teruggaand naar de jaren rond 1900 -over een groot herenhuis van de familie Goulmy met onder meer de confiturier Paul Goulmy die er een grossierderij in comestibles in leidde.
Onderdoor loopt de Binnendieze. De locatie bevindt zich precies buiten de toenmalige Antwerpse poort.
Afbraak van het pand van Goulmy gebeurde om toen meer baan aan het verkeer te geven. 


Het Zuiden was vroeger ook een foto-agentschap. De fotografen van Het Zuiden maakten vanaf de twintiger jaren reportages van gebeurtenissen in heel Zuid Nederland. De foto's werden aan kranten en weekbladen verkocht. Op die manier kreeg Het Zuiden een bijzonder rijk foto-archief, dat een goed beeld geeft van de ontwikkeling in deze regio tussen 1930 en 1980.[Bron: Uit Bossche encyclopedie ].

Frans Moussault begon na een korte seminaritijd in Bergen opZoom van 1916-1925 bij de Verenigde Foto Bureaus in Amsterdam. Daarna trok hij naar Parijs, waar hij bij de bekende 'Manuel' een opleiding volgde.
Eenmaal terug in Nederland heeft hij in 1927  samen met broer Peter in Den Bosch het r.k.. Persbureau Het Zuiden  gestart. Maar de aanvankelijke naam was 'Moussault en Moussault'.
Vanaf 1928 zette Frans Moussault alleen de zaak voort vanuit de Hinthamerstraat., Kerkstraat en Emmaplein, maar ook in Boxtel en in Maastricht.
Hoewel in oktober 1944 het pand op het Emmaplein [naast Brabants Dagblad] nagenoeg werd verwoest, bleef  het archief met honderden negatieven gespaard. Maar er moest naar een nieuwe huisvesting worden gezocht en dat werd gevonden op Schapenmarkt 26-28, de locatie van voorheen Goulmy, welk pand intussen afgebroken was.
Het Zuiden was inmiddels -naast de reportages voor het bisdom -ook actief geworden met bruidsreportages en het vastleggen van de  na-oorlogse zakelijke vooruitgang. In dat opzicht was 'Het Zuiden' ook werkzaam voor fotobureaus en de Bossche en Brabantse Pers.
Begin jaren zestig werd de zaak gemoderniseerd.
Op 1 maart 1967 zou Frans Moussault zijn 40- jarig ambtsjubileum hebben gevierd ware het niet dat hij op 9 april 1966 overleed.

Bron: Brabants Dagblad dd. 12 april 1966

Terug naar boven