Banketbakkerszaak ‘t Kupke op Schapenmarkt stopt

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-02-2012 | Gewijzigd op: 11-06-2012
Harrie van Berkel, de banketbakker op Schapenmarkt 24, heeft zijn zaak, liever zijn panden aan de Schapenmarkt [winkel] en Achter het Verguld Harnas [bakkerij], verkocht.  De verkopende makelaar  is Joris Welten van Makelaarskantoor Van der Krabben in Oss. Stefan van Hamond, van de Vughtse Vastgoed makelaar Van Hamond, is voor twee aankopende beleggers als de adviseur opgetreden.
 
Harrie van Berkel en zijn vriendin Mieke Welten. Harrie is de derde en wellicht de vierde generatie bakkers Van Berkel. 
foto's © paul kriele 12 en 14  februari 2012.
-Hierboven: Links, naast Fotobureau Het Zuiden, zit al jaren banketbakkerij 't Kukpe , een ambachtelijke bakkerij die van [groot-] vader op zoon is overgegaan

De zaak bestaat al ruim 170 jaar. In oude adresboekjes zoals in 1897 en in 1892 is sprake van een broodbakker Harrie van Berkel op het Ortheneind. Deze H.van berkel is waarschijnlijk de grootvader van de huidige bakker. Harry zegt  dat de vader van zijn overgrootvader al broodbakker was.
Maar de naam 't Kupke  is nog ouder, die bestaat al 177 jaar. In het adresboekje van bijv. 1892 komt ene Van de Ven voor als banketbakker op de Schapenmarkt, waar de Van Berkels in 1950 het ambacht  hebben voortgezet.
Vandaar dat Harrie  praat over deze iets recentere geschiedenis waarin zijn ouders een rol speelden.  Moeder Van Berkel leeft overigens nog.  Zij en haar man zette de zaak van Harrie’s grootvader voort op Ridderstraat 14. Dat was toen nog een broodbakkerij.
Toen Harrie drie jaar was -in 1950 - verhuisde de broodwinkel, die een banketbakkers zaak werd, naar de Schapenmarkt. Op dat punt -nummer 24 -zat al jaren de banketbakkeij 't Kupke van de families Van de Ven en Kluytmans.

'Onder het pand bevindt zich nog een grote gewelvenkelder. In de oorlog hebben daar burgers in geschuild voor de granaten en deV-1's. Maar het was de opslagkelder van de bakkerij.
In betonnen bakken van 1.00 x 0,50 m. werden, onder gebluste kalk, verse eieren bewaard,' vertelt Harrie. 'Door die kalk sloten zich de poriën van de eieren waardoor ze lange tijd goed bleven.'
Maar Harrie weet ook nog te vertellen, dat in vroeger tijden, vóór de vestiging Ridderstraat,  de zaak ook in het pand Markt 29 heeft gezeten. Dat pand staat beter bekend als 'De Kleine Winst'.

 
Links: 't Kupke op de Schapenmarkt dat daar vanaf 1950 gevestigd was.
De oude bakkerij van, of van Heesbeen uit de
Vughterstraat, of van Van Berkel. Maar vóór de Tweede Wereldoorlog, zat die bakker  waarschijnlijk in de Ridderstraat 14, of zelfs nog daarvoor op Markt 29.
Vermoedelijk is de 4e vl Kees van Gaalen,van  de familie die Chalet Royal begon.

Van Berkel, die wist dat zoon Jeroen geen fiducie in een bakkerij had, liep al lang met verkoopplannen, maar er diende zich - naar zijn wensen – geen goede kandidaat aan.
Harries pensionering in maart 2012 is een uitgelezen tijdstip om te stoppen. Dan komt er volop vrije tijd om aan zijn hobby's zoals carnaval en in de zomer als schipper, op de pleziervaart, te besteden. Harry houdt van vakanties op een cruiceschip. Met zijn vriendin Mieke Welten hebben ze gekozen  voor een appartement in de Arena.
Maar voor het zover is valt er nog heel wat uit die kelders en nog erger van de zolders op te ruimen.
Aan Harrie's herinneringen is niks mis. En zijn archief heeft zich ook flink opgestapeld. Het zal nog heel wat zweetdruppeltjes kosten voordat het is gesorteerd en- wat weg kan - is opgeruimd....

De panden aan de Schapenmarkt en Achter het Verguld Harnas zijn uiteindelijk [..] via de Osse makelaar voor twee beleggers gekocht. 
De banketbakkerszaak sluit per 1 juli 2012.


Terug naar boven