Project Wonen aan de Zuidwal: ‘eerste paal'

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-02-2009 | Gewijzigd op: 20-10-2009
 Aanblik van het project Zuidwal/Beurdsestraat genaamd WonenaandeZuidwal.nl van Heijmans. De bomen worden topsgewijs gesnoeid om de uitkijk niet te hinderen.  foto's © paul kriele, 19 februari 2009.

In plaats van de 'eerste paal slaan'  werd  woensdagmiddag 18 februari 2009, na een Bosch kwartiertje doordat de  betonmortelwagen verlaat was..., op het project ''WonenaandeZuidwal' het 'eerste beton' gestort.

Het terrein langszij de Beurdsestraat.
foto's © paul kriele, 18 februari 2009
Straatje de Beurdsesepoort: Toespraak door Herman Zelnpfennig  [l] van Heijmans Vastgoed. Man met rode sjaal is wethouder Geert Snijders temidden van de toekomstige bewoners van de Zuidwal.
Achterin de band 'Veul Vent' die voor de vrolijke noot zorgde.
Een speciale betonmortelwagen voerde het 'eerste beton' aan dat ....
foto's © paul kriele, 18 februari 2009.
.... in emmertjes werd overgeladen en daarna door een menselijke keten naar de bouwplaats werd gesjouwd. 

Vanmiddag woensdag 18 februari 2009 werd door wethouder Geert Snijders met een emmertje het eerste beton gestort op het project www.WonenaandeZuidwal.nl, dat gelegen is op de hoek Zuidwal/Beurdsestraat.
Door het vormen van een keten van bewoners en zakenlui [o.a. Heijmans Vastgoed] werd er vanaf de betonmortelwagen naar het bouwterrein -in emmertjes- beton gesjouwd.
‘Zo ging dat vroeger ook bij stadsbranden,’ aldus Herman Zelnpfennig van Heijmans Vastgoed. Eerst nog had de directeur van Heijmans Vastgoed Jeroen de Bekker de toekomstige bewoners en andere genodigden welkom geheten.
Op die hoek komen 14 appartementen en 12 grondgebonden woningen [herenhuizen], waarvan er slechts 3 niet zijn verkocht, aldus Ivonne van Lier van Vastgoed.

 
  Emmertjes beton die via een menselijke keten vanaf de betonmortelwagen op de bouwplaats  terecht kwamen. Daar stonden o.a. Jeroen de Bekker van Heijmans Vastgoed [m] en wethouder Geert Snijders [r.], die het beton in een houten mal stortten.

foto 's © paul kriele, 18 februari 2009.

Wethouder Geert Snijders zei in zijn toespraak dat het oude gebouw van IBC [ooit door achtereenvolgens de PTT, de Heijdemij en het arrondissement gehuurd], geen knuffelgebouw was. 'Er is bij de sloop geen traan om gelaten. De omzetting van kantoor naar wonen is een belangrijke impuls voor dit deel van de binnenstad dat vroeger bekend stond als ’de Beurden’ en waarlangs de Maria-omgang nog trekt.'
Maar de oude rooilijn die al in de jaren zestig werd verlegd, blijkt uit de woorden van Snijders opnieuw niet te zijn gerespecteerd. ‘De verlegging is gedaan om een stedelijke straat te maken. Die loopt onder meer langs de teruggevonden Barbarakapel, waarvan de funderingen bij de bouw worden ontzien,’ aldus Snijders in zijn toespraak. Voor het ontwerp gaf de wethouder aan architect Dana Ponec mede vanwege de onderlinge samenwerking nog een extra complimentje.
Na afloop was er een gezellige borrel in restaurant ’t Misverstant.

Terug naar boven