Verduurzaming en verbetering wooncomfort Zuidwal 12 t/m 57

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-02-2020 | Gewijzigd op: 08-02-2020
BPL Pensioen, als eigenaresse van Zuidwal 12 t/m 57, laat dit jaar de enige ‘huurflat’ op de Zuidwal renoveren. Die aanpak ook wel verduurzaming genoemd, bestaat uit de verbetering van het wooncomfort en achterstallig groot onderhoud van de flat die in 1974-1975 door
B.V. Bouwbedrijf Van Eijkelenburg uit Rosmalen. Het complex met  46 huurappartementen, is in 1972 ontworpen door ir. Antoon Becker, als architect werkzaam bij architectenbureau Van der Lee in de Cicerostraat. 

Bouwbedrijf Pennings uit Rosmalen werd gebouwd.

De 46 huurflats  op
de Zuidwal nrs. 12 t/m 57
in hun huidige situatie.
Opvallende veranderingen worden de transparante glazen panelen voor de appartementen aan voor -en achterzijde.
Maar technisch en qua isolatie en ventilatie gezien,
komen er grotere ingrepen. 


foto © paul kriele,
23  januari 2020.
....................................................
 

Niet alleen het aanzien van het complex wordt verbeterd alle appartementen krijgen een zelfde uitgevoerd [kleur en bediening] zonnescherm, de ijzeren afscheidingen van de galerijen en de balkons worden vervangen door glaspanelen. De bewoners van de 46 huurappartementen krijgen door de aanpak: in huis nieuw sluitwerk, nieuwe deuren en een verbeterde ventilatie met sensoren die de zuurstof reguleren. Behalve een nieuw dak met sedembegroeiing komt er ook een nieuw terras voor de woningen op de begane grond en wordt het gebouw, in –en extern, van een nieuwe verflaag voorzien.
Wat het aspect energiezuinig betreft is het streven de woningen van een energielabel C naar een status label A te brengen.
De enige hindernissen waren vleermuizen,waarvan er twee soorten in de spouwmuren huisden. Maar dat is opgelost door geen isolatie in die tussenmuren te spuiten.
Ook het grote struikelblok de stikstof lijkt overwonnen te zijn. Die factor speelde mee doordat het Bossche Broek tot ‘Natuur 2000’ was geclassificeerd. Bij de werkzaamheden wordt factor stof en transport zoveel mogelijk  beperkt. Eigenaresse is hoopvol over een positieve afloop van de procedure die via de provincie loopt.

Het werk begint na de bouwvak en is naar verwacht vóór de kerstdagen 2020 klaar. Komend weekeind ontvangen de bewoners een brochure die antwoorden geeft op de aspecten verduurzaming, wooncomfort en energie. Over ruim een week houdt de BAM een inloopbijeenkomst,waar de technische partners van de BAM informatie geven en vragen beantwoorden.
De bewoners is gemeld dat deze woonverbetering geen huurverhoging tot gevolg heeft.
 
De brochure van eigenaresse, de stichting BPL Pensioen, die de bewoners dit weekeind in de bus krijgen. Daarin zijn
alle aspecten van de verduurzaming
en verbetering wooncomfort opgenomen.
 
......................................................................


Terug naar boven