Barbarastede, nieuwe naam voor 'WonenaandeZuidwal.nl'

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-07-2012 | Gewijzigd op: 30-07-2012
De VVE, Vereniging van Eigenaren van de nieuwe flat aan de Zuidwal, de nummers 10B  t/m 10 T hebben een definitieve naam voor hun complex  gekozen: Barabarastede.
Daarmee komt een einde aan de werknaam WonenaandeZuidwal.nl, die de Vastgoedtak van Heijmans indertijd voor dit project met stadsvilla's en appartementen introduceerde. Dat project startte op 18 februari 2009, niet met een 'eerste paal', maar met het storten van 'het eerste beton'. Zie artikel 'Project WonenaandeZuidwal Eerste paal' dd. 19 februari 2009.
De prijzen van de flats liepen uiteen van acht ton tot ruim één miljoen.

-Boven: De flat aan de Zuidwal met rechts boven de naam Barbarastede boven de ingang.
-Rechts: De ceremonie rond het 'eerste beton', dat in aanwezigheid van de kopers en Herman Zelnpfennig van Heijmans Vastgoed, door wethouder Snijders werd gestort. Rechts staat de band 'VeulVent', die de ceremonie opluisterde.

foto's © paul kriele, 18 februari 2009 en 30 juli 2012.
 

Barbarastede verwijst naar de St. Barbarakapel, waarnaar, voorafgaand aan de nieuwbouw, in oktober/november 2008, opgravingen werden verricht. De kapel stond in de bocht Beurdsestraat-Kemelsharenhoek, een naam die zo maar verdween. Veel relikten van de kapel werden niet meer aangetroffen door een verstoring van de grond, kort na 1900 toen er de huizen, die daar rond 1960 werden gesloopt, werden neergezet.
Een van de conclusies van archeoloog Ingrid Cleijne was toen wel, dat de kapel dateert van latere datum [15e eeuw] dan aanvankelijk [kort na 1361]  werd gedacht en hier en daar nog zo beschreven staat.

Verloop bouwproject Barbarastede
-In de zomer van 2008 werd het kantoorgebouw in de Beurdsestraat van voorheen Stienstra, later PTT, Heidemij en tot slot van Justitie/ Arrondissement gesloopt.
-Archeologisch onderzoek vond plaats in oktober en november 2009.
-De 'eerste paal' werd gevierd op 18 februari 2009 en de oplevering vond -vertraagd -plaats in december 2010, waarna in het voorjaar van 2011 de eerste bewoners hun flat betrokken.

Voor artikel dd. 22 augustus 2008 over sloop van kantoorpand Beurdsestraat en archeologie aldaar, klik op Beurdsestraat

Terug naar boven