Straatvoetbal: Jonge tijgers gaan los in West

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-04-2009 | Gewijzigd op: 25-04-2009
Indruk van het door de KNVB op woensdag 22 april 2009 georganiseerde jeugdstraatvoetbaltoernooi op de Johan Cruyffcourt aan de Kooikersweg, waaraan een team van Den Bosch-West voor het eerst aan deelnam

foto © olaf smit, 22 april 2009.

Bij de finale van het door de KNVB georganiseerde jeugdtoernooi straatvoetbal, werden woensdag 22 april 2009 in Den Bosch-West in een spannende en plezierige sfeer de beslissende rondes gehouden. Het team Boschveld werd kampioen en mag naar de districtsfinale op 27 juni 2009  in Eindhoven
Het toernooi speelde zich af op het vorig jaar geopende Johan Cruyff-court aan de Kooikersweg, waar vijf teams speelden. Dat deden zij met een inzet alsof hun leven er van af hing. Het is voor het eerst dat Den Bosch met dit jeugdstraatvoetbaltoernooi meedoet.

Op het terrein heerst het wijkgevoel, het publiek leeft van harte mee. "De jongens kennen elkaar uit de wijk en van school", bevestigt Larry van Ommen. Hij is sinds twee jaar gymleraar op school en medewerker van BOS, een organisatie voor sportstimulering. "Ruzies komen er ook wel eens voor, maar duren  nooit  lang." 

De kinderen zitten in groep 7 en 8 en komen uit de wijken Kruiskamp en Schutskamp in Den Bosch-West. Alleen West? Doet de rest van de stad niet mee? Van Ommen (die zelf ook voetbalt, topklasse zaalvoetbal): "Deze keer wel, voetbal is echt nummer één in deze wijk. Maar we willen het straatvoetbal gaan promoten, zodat volgend jaar ook alle andere wijken meedoen."

De door de bond meegebrachte doelen voor deze gelegenheid zijn klein: een meter hoog en drie meter breed. Het kunststof speelveld is een pleintje, stukken kleiner dan een gewoon voetbalveld. Scheidsrechter Jean-Marie Musirimu, docent aan school De Kruisboelijn en ook BOS-medewerker, leidt zonder teveel in te grijpen de twee teams van elk vier [in plaats van 11 spelers] in het veld. Musirimu volgde sportopleidingen in zijn geboorteland Burundi en in China.

Er kon maar één ploeg met de overwinningsbeker aan de haal gaan en dat werd team Boschveld. De andere vier clubs [Paus 1, FC Bekkers, Paus 2 en FC 't Mozaïek] slikten hun teleurstelling manmoedig weg.

De landelijke eindstrijd staat op 4 juli 2009 in Amsterdam gepland.