D66: problemen FC Den Bosch niet opgelost

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-06-2011 | Gewijzigd op: 15-02-2012

De gemeente heeft FC DenBosch gered, maar de problemen zijn nog niet opgelost. Dat  blijkt uit het commentaar van D66 en de reactie van de BIM die eerst pas met geld over de brug wil komen als FC Den Bosch aan zijn huurverplichtingen voldoet.

D66 is teleurgesteld dat het college toch geld* in FC Den Bosch steekt, zonder dat er een goed toekomstperspectief is voor de club. ‘Een gemiste kans’, vindt fractievoorzitter Jan Smit. ‘De kans is nu groot dat FC Den Bosch binnen een paar jaar opnieuw voor geld aanklopt bij de gemeente.’
D66 heeft altijd als eis gesteld dat de Bossche voetbalclub eerst een goed businessplan moet opzetten. Alleen dan is deelname aan een reddingsplan zinvol. Ook het College van B&W vond een ‘structureel sluitende exploitatie’ aanvankelijk van groot belang. Toen bleek dat het moeilijk was hieraan te voldoen, is deze eis bijgesteld.
Nu de gemeente met geld over de brug* komt, is FC Den Bosch even uit de gevarenzone. Maar de vraag is: Voor hoe lang? Smit: ‘Er is zeer scherp gecalculeerd met kosten en inkomsten en er is nog steeds een tekort. Er hoeft dus maar een kleine financiële tegenvaller te zijn of er is weer extra geld nodig. De problemen van de FC zijn dus niet opgelost, maar alleen vooruitgeschoven.’

* FC Den Bosch krijgt via de gemeentelijk dochter de BIM  een - dus indirecte- gemeentelijke subsidie van €  50.000 dat intussen door de gemeente werd verdubbeld . Maar het is Volgens Europese regels verboden om voetbalclubs te subsidiëren. De BIM draagt hetzelfde bedrag van  € 50.000 minder af aan dividend aan de gemeente...  'De Europese Commissie in Brussel kan daar een stokje voor steken,' stelt Smit.
Maar wethouder Huib van Olden van sportzaken wuift de angst van D66 weg.

Vanavond -dinsdag 21 juni 2011 -kwam wethouder Huib van Olden met een mededeling voor de pers omtrent een reddingsplan voor FC Den Bosch.

Uitslag gemeentelijk Reddingsplan 
Het college van B. en W. heeft dinsdag 21 juni 2011 ingestemd met het reddingsplan van FC Den Bosch. De Bossche voetbalclub ontvangt  € 950.000 uit  een constructie met gelden van het trainingscomplex dat de gemeente betaalt. Daarmee worden de schulden van de club vereffend.  Het restant wordt vastgezet voor volgend jaar om de aanleg van een kunstgrasveld te bekostigen.
De lening  van € 1,65 miljoen, die FC Den Bosch met de gemeente sloot, wordt overgeheveld naar de pas opgerichte actiegroep van supporters, de stichting 'Geheel mijn hart', die hierdoor grootaandeelhouder wordt. Die stichting ontving inmiddels drie ton van anonieme geldschietersTerug naar boven