Competitie Dak-en thuislozen straatvoetbal/ Dutch Homeless Cup 2008

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-03-2008 | Gewijzigd op: 02-04-2012
Op de vrijgekomen Parade was zaterdag 15 maart 2008 een speelveld ingericht van 20x30meter voor een van de voorrondes van de Dutch Homeless Cup [Dak-en thuislozenvoetbal]. Onder de 200 spelers bevonden zich opvallend veel kleurlingen. Op de deelnemerslijst kwamen we namen tegen van o.a. Ghanezen, Surinamers en Marokkanen naast een enkele Nederlander. 
Op het vroege tijdstip van 10.00 waren de tribunes al deels gevuld met belangstellenden. De eerste stadsbussen die vanuit de transferia de Parade aandoen, spugen de eerste stadsbezoekers uit die vreemd opkijken bij deze sportieve actie.

-Boven: De coach neemt het spel door.
-Rechts de allereerste wedstrijd, die rond 10 uur begon tussen Amsterdam Centrum, dat favoriet was in deze competitie en Utrecht. Na een minuut of 5 was de stand 4-1.
De speeltijd bedraagt 2x 7 minuten.

foto's © paul kriele, 15 maart 2008.

De organisatie was in handen van de Stichting Meerdanvoetbal die voor dit initiatief gesteund wordt door de KNVB en door de Vacaturenbank.nl . Ook het Leger des Heils was aanwezig met de 'broodnodige' voorzieningen.
Het Bossche team won alle drie te spelen wedstrijden. Maar ook Amsterdam Centrum en Rotterdam blonken uit in deze voorronde.
's middags 1 uur bij aftrap door oud-voetballer John de Wolff en oud-scheidsrechter Frans Derksen.

-Links: het Bossche team dat vorig jaar nationaal kampioen werd. 
-Onder: Het team Amsterdam-Centrum dat favoriet was en hier voor VARA's Jakhalz poseert voor een serie over deze vorm van straatvoetbal. De coach is Fritz Corbach [in grijs costuum en grijs overhemd] en links staat Annechien van Steenhuizen van VARA's Jakhalz.

Onder: Op de foto 2e van rechtsde de spreekstalmeester van deze middag Edu Jansing, directeur van de organiserende stichting Meerdanvoetbal.
Wethouder Jetty Eugster bevond zich dez emiddag als enig vrouw tussen de mannen.

 
Onder de aftrap met in blau jack Frans Derks en in wit John de Wolff.

foto's © paul kriele, 15 maart 2008.

De aftrap:
Na diverse speeches en interviews kwam de Bredase oud-scheidsrechter Frans Derks [blauw jack] in beeld. Samen met oud-voetballer John de Wolff verrichte hij een serie doeltrappen. 
Markant was dat de 78-jarige Derks in een sportbroekje liep. Dat was en blijft zijn imago, zullen we maar zeggen.. 

Oud-voetballer en oud international John de Wolff
Aan de ambassadeur van dit toernooi, John de Wolff [met zes interlands], werd naar het belang van dit initiatief gevraagd. 
John de Wolff: 'Ik ben blij dat ik een steentje kan bijdragen aan deze voorrondes, toernooi maar dat is niet het belangrijkste. Het belangrijkste is het einddoel, de terugkeer in de maatschappij . Als ik daarbij kan helpen.'
De Wolff tot slot: 'Dit kampioenschap is natuurlijk belangrijk en ook het feit dat de winaar naar Melbourne kan. Maar elke jongen op dit veld is een kampioen als die weer in de maatschappij terug keert.'
Bredanaar oud-scheidsrechter Frans Derksen

De Brabander in hart en nieren, maar in 1930 in Vaals geboren Frans Derks, bestuurslid van de oud-scheidsrechters, floot na de officiële ceremonie de wedstrijd Enschede-Eindhoven. Wat Derksen tot nog toe had waargenomen waren weinig overtredingen en de grote inzet van de spelers.

Derks vol bewondering voor die prestaties: 'Ik fluit niet, nee het is een spel en dat laat ik aan de spelers over.'
De aftrap en de doeltrappen werden geleid door oud-Homeless keeper van het Nederlands team, en teamcoach van het Haagsche team Jan Smits. Smits was met de Nederlandse kampioenen eerder in Kaapstad 14e geworden van de 40 teams. Twee jaar geleden staptew Smits na jaren dakloosschap in een traject van begeleid wonen.

Toespraakje wethouder Eugster temidden van alleen maar mannen.
Tot slot zei wethouder Jetty Eugster, niet van sport maar van Participatie en Zorg, dat '... ze trots is dat dit toernooi in Den Bosch plaats vindt. Dat is natuurlijk niet voor niets, want het Bossche team is vorig jaar kampioen geworden.' 
Op de vraag of dit bijdraagt aan de beeldvorming van dak-en thuislozen in de stad, antwoordde Eugster - tevens inhakend op de de recente voorvallen rond een hostel - dat '..we in Den Bosch proberen voor goeie woonvoorzieningen te zorgen. Dit toernooi kan niet beter uitkomen dan vandaag. Sport is daar een belangrijk middel voor', aldus Eugster temidden van een gemeenschap van alleen maar mannen, maar daar blikte noch bloosde de wethouder bij...
's morgens 10 uur bij start comeptitie

Het Duch Homeless voetbal is bedoeld om de deelnemers te nuttig tijdverdrijf te bieden, teamverband te kweken en hen kansen biedne op het aanwerven van een eigen verantwoordelijkheid en discipline. Daarmee tracht de organisatie hen te motiveren tot terugkeer in de maatschappij. Het weekprogramma is strikt en met regelmaat. Afwijkingen door de deelnemers worden gestraft. 


Zaterdagmiddag 15 maart 2008 om 13.00 uur geeft John de Wolff officieel de aftrap [kick off]. Maar de meeste van de 15 teams hadden deze morgen al een wedstrijdje gespeeld. De winaar gaat naar de finale in Amsterdam [6 september 2008 op de Dam]. De finalist hiervan speelt mee op het WK in Melbourne. Vorig jaar was een team met enkele Bossche spelers nationaal winnaar.
zie ook www.dutchhomelesscup.nl 


Terug naar boven