Zoeken
Vughterstraat bierbrouwersstraat
Printerversie |
De namen lokten hen om in 'hun' herberg een vertering te gebruiken. Eenenveertig brouwerijen moeten er alleen al in de Vughterstraat hebben gestaan. Ze gingen schuil achter de voorgevels, maar allen gebruikten ze de Binnendieze als koelwater. Brouwerij 'De Klok', is verdwenen. Alleen het steegje herinnert er nog aan. Maar 'Het Swart Ancker' werd in 1986 gerestaureerd'.
De nieuwe gevel van 1931, die de oude gevel van Bierbrouwerij 'De Witte Zwaan' [aanwezig boven de inrijpoort], verving.
De bouwtekening van K.C. Suyling die voor deze plek [de nrs. 95a,97,99] in 1931 een bedrijfspand met bovenwoningen ontwierp. Tekening uit boekje 'Honderdvijftig jaar in de drank' [december 1990/januari 1991]. |
Van Gulick
Ook in de brouwerij van Van Gulick, tegenwoordig Club 23 voorheen Kings en daarvoor 'Kings Cross' en in de jaren zeventig 'Club Odyssee', wordt nog steeds bier verkocht, al is het dan geen Bosch' bier. De gidsen van de rondvaartboorten verwijzen op de plek, waar de boot onder de Vughterstraat door gaat, naar herkenningspunten van de voormalige brouwketels. Het pand huisvestte bierbrouwerij ' De Witte Zwaan' van de Fa Jos van Gulick van Pelt.
Kort voor de afloop van deze brouwer [1927] was de zaak in handen van de firmanten A.van Gulick en diens broer Theo van Gulick.
Bier en fris bleven er staan, maar dan onder het beheer van de groothandel.....
Tot 1966 bleef de familie Van Gulick in het pand zaken doen als groothandel in bier en frisdranken. Van Gulick ging over als agent van de bierbrouwerij Smits van Waesbergen [Breda], later onder de naam De Drie Hoefijzers en tenslotte Breda Bier.
Van 1966-1968 werd een pand betrokken aan de Daviottenweg 19-21. Vanaf 1968 verspreiden zich de zakelijke activiteiten over diverse vestigingen over de stad met een centraal magazijn in St. Michielsgestel.
Daviottenweg 19-21 werd verhuurd aan onder meer Coca Cola, Olderaan en tenslotte AMP, later Tyco.
Recent is het pand-nog steeds in eigendom van Jos van Gulick- verhuurd aan houthandel Jongeneel [Vogelstraat].
Fa Jos van Gulick van Pelt
Het beeldmerk van de voormalige brouwerij van Van Gulick in de Vughterstraat 99, The Kings, later Kings Cross en toen Club 23, een naam die een verjonging beoogt van de populatie.
Bierbrouwerij 'De Witte Zwaan, staat boven de poort. Het pand Vughterstraat 99 was de bierbrouwerij van Van Gulick, later de discotheek Kings [Cross] en Club 23. foto © Van Gulick. |
Toelichting door Jos en Arnold van Gulick bij bovenstaande foto en de bestemmingen van de panden:
Architect K.C. Suyling maakte het ontwerp voor de bouw van een nieuw pand op de locatie van ' De Witte Zwaan ' [zie foto hierboven].De rooilijn die hier afweek van de overige bebouwing werd aangepast en naar achteren gelegd.
Ter plekke van het grote raam rechts kwam Vughterstraat 97-97a.
Indertijd was Wiggers Meubelstoffering links gevestigd.
De huidige aangrenzende [rechterkant] kapsalon van Peters op nummer 95, heette indertijd Van de Loo. Er naast beheerde Van Rossum een sigarenzaak. Boven Van Rossum woonden de dames Brok.
De groentenzaak van Theo & Pieta Kivits had als voorganger: Friedje, een koosnaam voor de baas Friedt geheten.
Het kleine witte pandje dat links naast Kings/Club23 staat was voor de oorlog Kapsalon Hessels, tegenwoordig staat het bekend als Le Cravatte.
Boven Kivits woonde aanvankelijk Jan van de Put van het gelijknamige schildersbedrijf dat later naar Hintham verhuisde.
Het huidige- gesloten- pand van de zusters, links naast de Wereldwinkel, was de woning van de rector van klooster Mariënburg. Het pand heeft via een bruggetje over de Binnendieze toegang tot dat klooster.De Wereldwinkel was het distributiepunt van de Maasbode.
De beheerders waren de familie Van de Heuvel. Dan volgt, wat nu de huidige sex-bioscoop B1 is op nummer 89, de chocolaterieproductie van de familie Bekkers die voor Délice [Van Bekhoven] werkte.
Er tegenover ' De Vier Azen' was een loodgietersbedrijf [fitter] van Govers. Er naast- richting Vughteruitgang- was de kaaswinkel van Stroink en dan de behanger/schilder Berends en daarnaast-in het geboortehuis van Antoon der Kinderen- Bakker Coolen.
Terug naar boven