Bierbrouwers

Vughterstraat
De Vughterstraat was ook bekend om zijn brouwerijen, zoals 'Het Swart Ancker', achter nummer 170-172, 'Cromvoirts Welvaren' en 'Vucht's Welvaren' helemaal achteraan op de plek van de flat 'Sonneveld'. Vanuit zuidelijke richting kwamen de inwoners van de Meierij hier de stad binnen.  
De namen lokten hen om in 'hun' herberg een vertering te gebruiken. Eenenveertig brouwerijen moeten er alleen al in de Vughterstraat hebben gestaan. Ze gingen schuil achter de voorgevels, maar allen gebruikten ze de Binnendieze als koelwater. Brouwerij 'De Klok', is verdwenen. Alleen het steegje herinnert er nog aan. Maar 'Het Swart Ancker' werd in 1986 gerestaureerd'. 

Brouwerij De Witte Zwaan/ familie van Gulick

Vughterstraat 95a-99, de voormalige Brouwerij De Zwaan van de familie Van Guli[c]k.
Uit boekje '150 jaar in de drank'
Ook in de brouwerij van Van Gulick, tegenwoordig Club 23 voorheen Kings en daarvoor 'Kings Cross' en in de jaren zeventig 'Club Odyssee', wordt nog steeds bier verkocht, al is het dan geen Bosch' bier. De gidsen van de rondvaartboorten verwijzen op de plek, waar de boot onder de Vughterstraat door gaat, naar herkenningspunten van de voormalige brouwketels. Het pand huisvestte bierbrouwerij ' De Witte Zwaan' van de Fa Jos van Gulick van Pelt. 
Kort voor de afloop van deze brouwer [1927] was de zaak in handen van de firmanten A.van Gulick en diens broer Theo van Gulick.  
Bier en fris bleven er staan, maar dan onder het beheer van de groothandel.....
Tot 1966 bleef de familie Van Gulick in het pand zaken doen als groothandel in bier en frisdranken. Van Gulick ging over als agent van de bierbrouwerij Smits van Waesbergen [Breda], later onder de naam De Drie Hoefijzers en tenslotte Breda Bier.

Van 1966-1968 werd een pand betrokken aan de Daviottenweg 19-21. Vanaf 1968 verspreiden zich de zakelijke activiteiten over diverse vestigingen over de stad met een centraal magazijn in St. Michielsgestel.
Daviottenweg 19-21 werd verhuurd aan onder meer Coca Cola, Olderaan en tenslotte AMP, later Tyco.

Recent is het pand-nog steeds in eigendom van Jos van Gulick- verhuurd aan houthandel Jongeneel [Vogelstraat].
Toelichting door Jos en Arnold van Gulick bij bovenstaande tekening en de bestemmingen van de panden:De bouwtekening van K.C. Suyling die voor deze plek [de nrs. 95a,97,99] in 1931 een bedrijfspand met bovenwoningen ontwierp.
© Collectie familie Van Gulick
Architect K.C. Suyling maakte het ontwerp voor de bouw van een nieuw pand op de locatie van ' De Witte Zwaan ' [zie foto hierboven].
De rooilijn die hier afweek van de overige bebouwing werd aangepast en naar achteren gelegd.
Ter plekke van het grote raam rechts kwam Vughterstraat 97-97a. 
Indertijd was Wiggers Meubelstoffering links gevestigd. 

De huidige aangrenzende [rechterkant] kapsalon van Peters op nummer 95, heette indertijd Van de Loo. Er naast beheerde Van Rossum een sigarenzaak. Boven Van Rossum woonden de dames Brok.
De groentenzaak van Theo & Pieta Kivits had als voorganger: Friedje, een koosnaam voor de baas Friedt geheten.

Het kleine witte pandje dat links naast Kings/Club23 staat was voor de oorlog Kapsalon Hessels, tegenwoordig staat het bekend als Le Cravatte.
Boven Kivits woonde aanvankelijk Jan van de Put van het gelijknamige schildersbedrijf dat later naar Hintham verhuisde.
Het huidige- gesloten- pand van de zusters, links naast de Wereldwinkel, was de woning van de rector van klooster Mariënburg. Het pand heeft via een bruggetje over de Binnendieze toegang tot dat klooster.De Wereldwinkel was het distributiepunt van de Maasbode. De beheerders waren de familie Van de Heuvel. Dan volgt, wat nu de huidige sex-bioscoop B1 is op nummer 89, de chocolaterieproductie van de familie Bekkers die voor Délice [Van Bekhoven] werkte.
Er tegenover ' De Vier Azen' was een loodgietersbedrijf [fitter] van Govers.Ernaast- richting Vughteruitgang- was de kaaswinkel van Stroink en dan de behanger/schilder Berends en daarnaast-in het geboortehuis van Antoon der Kinderen- Bakker Coolen. 
<< Minder informatie


Laatste 8 artikelen binnen de categorie Bierbrouwers:

Brouwerij/ tapperij Jongens van De Wit geopend.

Brouwerij/ tapperij Jongens van De Wit geopend.

Gepubliceerd op: 05-12-2016 | Gewijzigd op: 05-12-2016
Zondag 3 december 2016 was het de generale voor de Jongens vanJan de Wit. Baas Erwin de Wit draaide met zijn mannen proef in de nieuwe zaak in het Paleiskwartier, naast de EMTé-super.
Lees meer
Den Bosch zit goed bij bierbrouwer Bavaria

Den Bosch zit goed bij bierbrouwer Bavaria

Gepubliceerd op: 28-07-2015 | Gewijzigd op: 28-07-2015
Bierbrouwer Bavaria is al voor de tweede keer in de stad om opnamen te maken voor een commercial.
Lees meer
Bierfestival op de Bossche Markt

Bierfestival op de Bossche Markt

Gepubliceerd op: 26-04-2011 | Gewijzigd op: 0
Op zondagmiddag 1 mei 2011 is er in de stad van alles te doen. Het Klein Brouwerij Collectief [KBC] organiseert haar jaarlijks Bierfestival op de Bossche Markt. Daar doen een twaalftal kleine bierbrouwers aan mee.
Lees meer
St. Groene Vesting genomineerd voor Gouden Pint

St. Groene Vesting genomineerd voor Gouden Pint

Gepubliceerd op: 13-09-2009 | Gewijzigd op: 14-09-2009
Op woensdag 4 november zal voor de derde keer de Gouden PINT worden uitgereikt aan de persoon of organisatie die de afgelopen twee jaren een positieve bijdrage heeft geleverd aan de biercultuur in Nederland. De prijs is een initiatief van de bierconsumentenvereniging PINT die dit evenement eens in de twee jaar organiseert. Er zijn vijf genomineerden gekozen uit 14 kandidaten. Doorslaggevend in de keuze van de jury waren de activiteiten in de laatste 2 jaar en het vernieuwende karakter van de activiteiten. De stichting De Groene Vesting is een van de 5 kandidaten.
Lees meer
Liniebier-1629 proefbieravond Gall & Gall R'malen

Liniebier-1629 proefbieravond Gall & Gall R'malen

Gepubliceerd op: 19-06-2009 | Gewijzigd op: 13-09-2009
Op woensdag 17 juni 2009 werd in de Gall & Gall-vestiging in de Molenhoekpassage in Rosmalen een Liniebier 1629- proefavond gehouden. Op die avond konden bierliefhebbers zes verschillende liniebieren degusteren. De bieren verwijzen naar de linie van Frederik Hendrik uit 1629 en het brouwen is een initiatief van stichting De Groene Vesting.
Lees meer
Rosmarinus: vijfde Bossche bierbrouwerij

Rosmarinus: vijfde Bossche bierbrouwerij

Gepubliceerd op: 21-03-2009 | Gewijzigd op: 23-03-2009
Den Bosch heeft er een nieuwe bierbrouwer bi j. Na Heineken, de brouwerij van Jan van Kollenburg, 'Bijdehand' [Wesley Aarse] en Het Levenswater is dit de vierde. Peter Bosters, die bij Heineken medewerker afdeling Verpakken is, liep al jaren met de idee van eigen brouwerijtje. Toen Peter in 2006 Piet-Kees ontmoette, die bekend staat om zijn 'Speciaal Bierbrouwerij Oyen', pakte hij de uitnodiging op om lessen bij deze amateurbrouwer te gaan volgen. Daarin sprak hem de manier van brouwen - zonder pompen- maar wel met gisten en ketels erg aan.
Lees meer
Muziekfeest bij 50 jaar Heineken

Muziekfeest bij 50 jaar Heineken

Gepubliceerd op: 19-07-2008 | Gewijzigd op: 19-07-2008
Heineken viert haar 50-jarig bestaan op industrieterrein de Rietvelden met een muziekfeest op de Parade. Op 30 augustus 2008 houdt ...
Lees meer
Speciaalbierenmarkt  op de markt

Speciaalbierenmarkt op de markt

Gepubliceerd op: 06-05-2007 | Gewijzigd op: 0
Zondag 6 mei 2007 vond al voor de derde keer op de Bossche Markt de speciaal bierenmarkt plaats. Jan van Kollenburg van stadsbrouwerij 't Kolleke presenteerde zijn nieuwe bier: Rosé, met lichte frambozensmaak.
Lees meer

Oudere artikelen binnen de categorie Bierbrouwers:01-01-2005 | Vughterstraat bierbrouwersstraat