Zoeken
Historie Bossche bol en Bakker de Groot
Printerversie |
![]() | ![]() |
Markant punt voor Bosschenaar en toerist: Bakker De Groot op de Stationsweg. | De Bossche bol als Bossche promotie. foto's © gerard monté, 23 december 2002. |
Jan de Groot is een begrip in de stad en ver daarbuiten. Duizenden bollen gaan er jaarlijks over de toonbank: 200.000 300.000 wie het weet mag het zeggen
Al jaren is de Bossche bol of de schjeklaode bol een vermaard pr- artikel. Neef Tonnie, die de bakkerszaak op de Markt 21 overnam, zette, na de overname van bakker Mignon [P.E.Bosch] op Noremborghstraat 9, die zaak voort en beconcurreerde met zijn chocoladebollen neef Jan.
historie
De bedenker van de Bossche bol is bakker Lambermont in de Visstraat. Volgens een oude foto dateert die bakkerij van 1796. Lambermont had als specialiteit de Bossche Koek en Chocoladebollen.
Het pand, dat in de oorlog werd weggebombardeerd, huisvest tegenwoordig De Stadsslijterij.
Lambermont droeg kort na 1900 de receptuur over aan Harry van Berkel, de overgrootvader van de huidige bakker aan de Schapenmarkt. Al vier generaties lang heeft een bakker Van Berkel de voornaam Harrie. Maar Van Berkel, die op diverse plekken [Orthenstraat, Markt, Ridderstraat] in de stad heeft gezeten, was aanvankelijk een broodbakker. De geschiedenis van Van Berkel als banketbakker, stopt in juni 2012. zie artikel Bakkerij 't Kupke stopt artikel dd. 15 februari 2012.
Vanwege de toenemende concurrentie zoals de verkoop van chocolade bollen in supermarkten en het misbruik van de naam Bossche bol, liet Jan de Groot enige jaren geleden zijn product als merk deponeren. De Bossche bol is een handelsmerk geworden en kan onder die naam niet worden nagemaakt..
Bakker Markt 21 was voorheen Fa G. Verheijden en later bakker C. Eickholt .
Studenten stapelen hoogste Bossche bol 31 juli 2006.
Op 28 september 2006 gaan studenten van de Vereniging Gremio Unio op de Markt de hoogste Bossche bol opstapelen. Dat doen ze bgv het achtste lustrum van hun vereniging. De bolletjes vormen –dat is bij Bosschenaren bekend - een profiteroltaart. Aan deze ludieke manifestatie doet uiteraard bakker Jan de Groot mee. De actie zal door dit typisch Bosch element veel bekijks en vele media trekken. Na afloop worden de bolletjes aan het publiek verkocht en de opbrengst gestort in de kas van het kinder-kanker-bestrijdingsfonds Kika.
Bakker De Groot nog groter - 6 november 2005
Een nieuwe zaak voor een nieuw geslacht bij 'Jan de Groot...'?
De Bakkerij van Bossche bollenbakker Jan de Groot liep al door tot bijna aan de Luybenstraat. Het pand Oranje Nassaulaan 2 is nu ook bij de zaak getrokken. foto's © gerard monté, 6 november 2005. | ![]() |
We dachten even dat bakker Jan de Groot uit zijn jasje was gegroeid. Op Oranje Nassaulaan 2 staat Jan de Groot geafficheerd. Maar Martijn Verhaeg, de echtgenoot van de opvolgster in de lijn van 'Jan de Groot' - Brigitte Verhaeg-de Groot, deelt mee, dat de begane grond van dit pand wordt gebruikt als opslagplaats en kleedruimte. Dus toch iets met 'jasje'....
Orthense bakkersfamilie
De bekendste Bossche bakker is Jan de Groot die inmiddels ook zijn Bossche bollen als handelswaar deponeerde.
De Groot is een familie afkomstig uit Vorstenbosch. In die periode was noch sprake van banket noch van chococolade. Pas toen opa Jan de Groot naar Orthen verhuisde is de lijn van bakkerstraditie begonnen. Dat vertelt diens kleinzoon Jan de Groot.
De eerste bakkerszaak was gevestigd in de Grobbendonkstraat, die in de bevrijdingsdagen van 1944 plat werd gebombardeerd..
Bakker Jan de Groot, de opa van de huidige bakkersvrouw Brigitte Verhaeg-de Groot [dochter van Jan en José], is rond 1930 in Den Bosch als banketbakker begonnen. Hij was getrouwd met Marie de Groot.
.
In 1974 zetten Jan en José de zaak voort. In hun tijd werd een paar maal verbouwd. Aan de naamgeving behoefde het echtpaar De Groot-Van Ginkel weinig te doen. De bollen vlogen de deur uit. Bakker Jan zorgde met zijn knechts behalve voor continuïteit ook voor kwaliteit.
Ook de lunchroom kreeg wijd en zijd een grote reputatie. Als je iemand in het land naar Bossche bollen vraagt, dan weten ze in ieder geval dat die zaak vlakbij het station bedoeld wordt.
Jan is per 1 juli 2002 gestopt als beheerder van de zaak op de Stationsweg. Jan en José de Groot-van Ginkel deden de zaak over aan hun dochter Brigitte, gehuwd met Martijn Verhaeg. Martijn is ook degene die de website over Bakker de Groot heeft opgezet. Aan de traditie zal niets veranderen zo vertelt Brigitte. De chocoladebollen van De Groot dat is een goeie formule!, zegt ze.
Jan heeft twee jaar geleden de naam ' Bossche bollen van Jan de Groot' laten vastleggen. Binnen de familie werden ook Bossche bollen onder zijn naam verkocht... , onder meer door Tonnie de Groot van de Markt. Deze zaak is inmiddels samengegaan met de bakkerszaak in de Van Noremborghstraat.
Neef van Jan de Groot is Tonnie de Groot die een samenwerking aan ging met de voormalige bakker de Groot van de Markt. foto © gerard monté, 23 december 2002. | ![]() |
Sedert het deponeren van het handelsmerk Jan de Groot is niet de chocolade bol, maar de bol van Jan de Groot een beschermd product geworden. Het is maar dat je het weet.
Meest onvriendelijke bakker.
De best verkopende bakker is tevens de meest onvriendelijke bakker.
We hadden eerder [2005-2006] een onvriendelijk stukje op deze site geplaatst over het chagrijn van de winkeldames..Martijn Verhaag vroeg expliciet enige jaren geleden dat van de site te halen. Dat is gebeurd.
Maar nog steeds april 2009 worden we geconfronteerd met onvriendelijke dames die -als je binnenkomt en 'Goede morgen' wenst- hun kaken stijf op elkaar houden..
De meeste opgemaakte winkeldochter laat haar voorkeuren voor klanten merken. Het is er 's morgens even niet druk. Sta je met drieën in de zaak van wie een geholpen wordt, vraagt ze expliciet aan -toevallig -een neger of hij al geholpen wordt? en gaat verder met het inpakken van bollen.. Daarmee compleet de derde wachtende persoon negerend.
'Waarom ze zo haar voorkeur laat blijken..' schieten we als vraag op haar af. Dat is een opmerking teveel voor madame: 'Ik voorkeur. Voorkeur, hoezo voorkeur?, klinkt het luid en verontwaardigd door de zaak...
Voor meer over de Bossche bollen van jan de Groot klik op Bossche bollen: http://www.bosschebollen.nl
Terug naar boven