Na 100 jaar ambacht: Verbouw Bakkerij Van Kessel

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-12-2002 De familie Huijbers is door een overname  ten tijde van Theo Huijbers'  vader,  eigenaar geworden van bakker Van Kessel in de Kolperstraat. Het oude ambacht op deze locatie - Kolperstraat 3-5  -  stopt per 19 juli 2003 definitief.  
Antiquair Clemens van der Ven is de nieuwe eigenaar geworden van Backerij Van Kessel. De twee historische panden gaat Bouwbedrijf Moonen verbouwen. Bakker Van Kessel voorheen Huijbers zat al sedert 1898 in de Kolperstraat, maar  aan dat familiebedrijf komt eind juli 2003 definitief een eind.

De historie van beide panden gaat terug tot kort na 1600. Markant voor de familie [Frits] Van der Ven is dat in het rechtse pand De Bontmantel was gevestigd. Het andere pand is volgens de bijna weggevaagde gevelletters een drogisterij geweest.

foto © gerard monté, 23 december 2002.

Antiquair Van de Ven ziet niets liever dan dat de oorspronkelijke staat van beide panden wordt teruggebracht. Daarvoor heeft hij het Ossche architectenbureau E&V ingeschakeld. Zo krijgt het besloten pand nr. 3 zijn oorspronkelijke winkelpui terug. Dit ondiepe pand wordt een bedrijfspand. Op de bovenetages komen kantoren en een kantine. De iets boven het maaiveld gelegen kelder keert - mogelijk als bedrijfsruimte - in de oude staat terug.
De bakkerij/bakkerswinkel op nummer 5 wordt eerst uitgepeld. Dat betekent ondermeer dat de later ingebrachte vide wordt gesloopt. Dit perceel blijft op de begane grond winkel. Erboven komt een appartement.

Historie bakkerij
Grootvader van Kessel en grootvader Huijbers waren allebei al bakker: Huijbers in de Verwersstraat 65 [nu Franse antiekzaak]. En grootvader Van Kessel begon in 1898 een bakkerij op Kolpertstraat 5. De zaak werd in 1940 door Theo’s vader overgenomen.
Theo zit zelf al ‘..ruim veertig jaar in de branche’. ‘Aan alles komt een eind,’ zegt hij, als om de reden wordt gevraagd. Kandidaten waren er niet om de bakkerij over te nemen. Het pand is twee jaar geleden al – ‘met zorg’ - verkocht toen de Huijbersen elders gingen wonen. ’Met zorg’, dus niet aan een vluchtige zakenman. Huijbers verwacht dat ‘de bekende en gerenommeerde Bossche familie’ met respect voor de historie zal omgaan met zijn geboortehuis waar hij 43 jaar lang zijn brood heeft verdiend.