Drijvers verbouwt Salvatorkerk naar gezondheidscentrum

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-12-2020 | Gewijzigd op: 16-12-2020
Aannemersbedrijf Drijvers start met de verbouwing van de San Salvatorkerk op het Schaarhuisplein in Orthen tot gezondheidscentrum. Het ontwerp is van BBDW.  BBdW is de afkorting voor BuiltbyDeWildt, een bedrijf dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling en realisatie van gezondheidscentra en huisartsenpraktijken.   Zie bericht op Linked Gezondheidscentrum

Bericht van 9 januari 2020:  San Salvatorkerk in Orthen wordt gezondheidscentrum
Voor de San Salvatorkerk in Orthen, waar het bisdom nog zeggingsschap over heeft, is door Gerrit Kock, projectontwikkelaar bij Maatschappelijk Zorg Vastgoed, de idee van een gezondheidscentrum bedacht. Dat bevat een apotheek, huisartsenpost, fysiotherapie en een logopedist. De nieuwe bestemming wordt door Maatschappelijk Zorg Vastgoed [MZV] al in meerdere steden in het land in een vergelijkbare opzet, ontwikkeld.
In de kerk blijft de Mariakapel bewaard en toegankelijk. Hoewel de plannen al met het Actie Comité Orthen zijn besproken volgt op 22 januari 2020 in de kerk nog een inspraakavond.

Berichht van 28 november 2014 Grote kans dat Salvarorkerk  voor kerst 2014 sluit
Er klinken steeds meer signalen vanuit Orthen dat de San Salvator nog vóór de Kerstmis dicht gaat.
Het probleem met deze voorspelling is, dat het kerkbestuur van de Orthense parochie, dat vanuit de Sint Jan* werd overgenomen en geregeld, zich Oost-Indisch doof houdt.
Als interim beheerders/bestuurders zijn vanuit het  bisdom aangesteld AntoineJacobs, maar die vertoeft in het buitenland. Ook  interim bestuurder plebaan Van Rossem reageert niet.
Dat komt omdat bij bellen naar de parochie H. Maria Geboorte en Sint Jan* er een antwoordapparaat volgt van een mevrouw, die verwijst naar een postbusnummer [..] en het verzoek doet in te spreken. Vervolgens verneemt men niets meer...

Jo Doorenbosch, een van de leden van de San Salvator in Beweging ,heeft vernomen dat het kerkgebouw voortaan gebruikt gaat worden als opslagplaats voor goederen van het bisdom....
 


Dit spandoek met de tekst  'Wij blijven ..'
dateert van 2011, maar verliest  nog dit jaar zijn kracht.


foto © paul kriele, 5 oktober 2011.
 
 

Practisch gezien staat de traditonele Orthense parochie**, die vanuit de San Salvotor opereert stil:  
-De Orthense Harmonie. die traditiegetrouw jaarlijks met Kerstmis de dienst opluistert vernam, dat zij niet hoeft te spelen. -Aanstaande echtparen worden voor hun huwelijk al doorverwezen naar de kerk in Empel..

*De San Salvator hoort bij de elf Bossche kerken, waavan er al vier zijn gesloten, die vallen onder de Pastorale Eenheid  H. Maria en H. Johannes, maar waarvan er na de sluiting van de Orthense kerk, nog  tien overblijven.

**Niet te verwarren met de afgescheiden min of meer 'moderne' geloofsgemeenschap,de 'San Salvator in Beweging', die elders aan de Eigenweg bij Cello een alternatieve kerkzaal vond.

Terug naar boven