Falen Hurkmans: aanstelling hulpbisschoppen

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-06-2008 | Gewijzigd op: 01-07-2008

De 64-jarige bisschop Toon Hurkmans.
- foto © loes stupers, 18 januari 2006.
Het bisschoppelijk Paleis aan de Parade goed voor de staf van het bisdom, de ondersteunende diensten, waaronder secretariaat, bouwbureau en het archief en -straks- 3 bisschoppen.
- foto © paul kriele, 13 juni 2008.

Het Bossche bisdom krijgt eindelijk een versterking van het bestuur/management. Met kerst dit jaar maakt paus Benedictus XVI de benoeming van 2 hulpbisschoppen bekend. Bisschop Hurkmans kreeg regelmatig kritiek over zich heen. Aanleiding is gebrek aan management en aan doortastend beleid.
Niet toevallig [stress] werd Hurkmans vorig jaar ook nog eens voor een half jaar uitgeschakeld door een hernia. In die achtergrond kan de uitbreiding van het bisdombestuur gezien worden. Hurkmans schrijft zelf diplomatisch: ‘ter verdeling van een omvangrijk takenpakket en om met een nieuw elan de toekomst in te gaan’.
Bovendien trekken de vicarissen J. Schröder [pensioen] na 22 jaar en pater W. van Meijgaarden [na 13 jaar] zich terug uit de staf van het bisdom. Voor 64-jarige Hurkmans, die nog tien jaar ! aan wil blijven, waren dat twee belangrijke steunpilaren.

Plebaan Van Rossem wordt vicaris
De staf is nu geslonken tot 3 personen, te weten de bisschop, de econoom Broeders en de deze week aangestelde plebaan Gert-Jan van Rossem tot interim vicaris-generaal. Na de aanstelling van de hulpbisschoppen -met recht van opvolging - maakt Hurkmans het definitieve bestuur bekend. Overigens wenste bisschop Bluyssen in de jaren 70 van groeiende tegenstellingen en secularisering, niet door Rome met een hulpbisschop te worden opgezadeld uit vrees voor een verschuiving van het democratisch en redelijk vooruitstrevend beleid.