75-jarige rector/archivaris Jan Peijnenburg nam afscheid bisdom

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-09-2011 | Gewijzigd op: 01-09-2011
Oud- bisdomarchivaris en oud-rector van Zuiderschans Jan Peijnenburg heeft vandaag in het bisschoppelijk paleis aan de Parade afscheid genomen van het bisdom. Peijnenburg die inde Vivaldistraat woonde, verhuist naar Huize Elisabeth in Vught, waar hij nu als rector werkzaam is.
Het was vandaag ook de dag van Peijnenburgs 75-ste verjaardag.
Bij zijn afscheid overhandigde de oud-archivaris, die steeds feiten en personen uit het Oost- Brabants kerkelijk leven bij naam en toenaam kent,  de sleutels van het diocesaan archief aan bisschop Hurkmans. 

Peijnenburg vierde vorig jaar juni, toen hij voor een symposium in Rome verbleef, zijn gouden priesterfeest.

De 75 jarige dr. Jan Peijnenburg nam, na 41 jaar trouwe dienst aan het bisdom,vanmiddag 1 september 2011  afscheid.

foto © jaap eeden, september 2009.

Bisschop Hurkmans stond bij zijn toespraak stil bij de ontwikkelingen in de Kerk die hij samen met de rector afgelopen decennia heeft meegemaakt en de opdracht die de Kerk in deze tijd heeft.
Peijnenburgs opvolger, archivaris Eugene van Deutekom, prees zijn voorganger voor zijn accurate kennis van de geschiedenis waar hij vaak dankbaar gebruik van mocht maken.
Van zijn collegae van het archief ontving rector Peijnenburg een zelfgemaakt ganzenbordspel waarin zijn levensweg is opgenomen.
Zelf schonk de  75-jarige rector uit dankbaarheid een dierbaar erfstuk aan bisschop Hurkmans: de stola van oud-vicaris Embert Verhoeven.
Zie ook het artikel 'Gouden priesterfeest dr. Jan Peijnenburg' dd. 15 december 2009  met korte levenbeschrijving.