Versnelde fusie parochies in bisdom: 2015 ipv 2020

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-12-2011 | Gewijzigd op: 31-12-2011
Het bisdom 's-Hertogenbosch versnelt de reorganisatie van alle parochies in het bisdom tot 'Nieuwe Parochie'. Niet in 2020, maar in 2015 dienen er, ipv 230, aanvankelijk 57, al weer bijgestuurd naar 50  nieuwe parochies te zijn gevormd. Dat is onlangs op de dekenale bijeenkomsten in Woensel en Acht bekend gemaakt. Reden is de verslechterde financiëele positie van de parochies.

'Krachtenbundeling' is nodig, staat in de nota 'Groeien in geloof, geloven in groei', van 2008 te lezen. Door de afname van het aantal katholieken/kerkbezoeken, de teruggang in de financiële middelen en doordat er te weinig priesters zijn is bisschop Hurkmans met zijn economisch staflid tot deze maatregel gedwongen.

In 's-Hertogenbosch blijven er vier hoofparochies over: Sint Jan, H. Anna in Hintham, H. Birgitta in Rosmalen en de H. Landelinus in Empel. Eerder werd al Groot Oost* gevormd waartoe de H.Anna  in Hintham als hoofdkerk] de H. Willibrodus [Maaspoort] en de San Salvator [Orthen/Noord] horen. De Sint Jan bedient dan het centrum, Zuid en West. 
Waarschijnlijk zullen uit kostenaspect de St. Cathrien en de H. Lucas als kerk ook komen te vervallen.

*Fusie: Den Bosch Oost en Centrum zijn al dit jaar samengegaan