Einde Bisdomblad [voorheen Sint Jansklokken]

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-12-2012 | Gewijzigd op: 25-12-2012
Het bisdom is flink aan het bezuinigen. Meest opvallend zijn de kerksluitingen, maar intussen zijn er ook een tiental medewerkers in de organisatie [communicatie+ archief] ontslagen. Minder bekend is het bisdomblad, bij ouderen beter bekend als de Sint Jansklokken. Daar gaat nu ook het mes in. 
In een groot artikel op de site van het bisdom, onder de kop 'Begin en Einde' neemt  het bisdom 'met pijn in het hart' afscheid van Bisdomblad. 
Na 90 jaar einde van het bisdomblad, voorheen de Sint Jansklokken.

Letterlijk staat daar:  Nummer 12 van jaargang 90 sluit een diocesane traditie af die begon in december 1922 bij de toenmalige bisschop mgr. Diepen. Pijnlijk omdat er iets unieks gaat verdwijnen', schrijft bisschop Hurkmans in het laatste nummer. De reden is een financieel aspect en doordat het blad niet door jongeren wordt gelezen.

Korte historie
Met 1200 abonnees was de belangstelling voor het blad in de eerste jaren  20- 30 in de vorige eeuw niet erg groot .Na de Tweede Wereldoorlog brak door de papierschaarste [ geen parochieblaadjes meer] een gouden tijd aan voor de Sint Jansklokken die de parochieberichtgeving overnam.
Die periode werd in 1972, onder hoofdredacteur pastoor Harrie Beex afgesloten. Het was een kostbaar systeem en verschillende parochies hadden weer hun eigen parochieblad. De ingreep had flinke gevolgen voor het abonneebestand. Toch bleef het Bisdomblad bestaan, hoewel sedert tien jaar in een maandelijkse uitgave. Uiteindelijk viel in 2002 ook voor dit  weekblad het doek.
Het bisdom beraadt zich over de manier hoe met de gelovigen uit het bisdom - via het geschreven woord - in contact te blijven. Dat is nog in studie.