Zoeken
Kersttoespraak: Hurkmans noemt paus Franciscus 'Man van' t Jaar'
Printerversie |
Bisschop Hurkmans ging in zijn kersttoespraak van maandagavond 16 december 2013, gehouden in de Sint Jan bij het Van Lanschot kerstconcert, in op de persoonlijkheid van paus Franciscus, die hij 'De man van het jaar' noemde.
Dat deed Hurkmans, die pas bij de paus op audiëntie was geweest [Ad Liminabezoek] omdat ' ... hij is zoals hij is. Een authentieke man. Een man die recht door zee gaat. Dit komt over in de media. Paus Franciscus is, van nature, een communicator van formaat.
Bisschop Hurkmans. foto © paul kriele, 6 oktober 2010. |
Door zijn wijze, vaderlijke en liefdevolle aanpak schept deze paus nieuwe mogelijkheden voor Kerk en wereld.
Als men hem vraagt wie bent u? Antwoordt hij: ‘een zondaar’. Dat maakt hem nederig en klein. Hij heeft liefdevolle aandacht. Je mag zijn wie je bent. Geen veroordeling. Door die liefdevolle aandacht kan een mens zijn hart openen.
Secularisatie
Allen, of we gelovig zijn of niet gelovig, ondervinden de invloeden van de geseculariseerde wereld waarin wij leven. Als nooit te voren is de mens in onze tijd aan zichzelf overgeleverd.
Slim en vlug handelen. Met kracht presteren. Daar komt het op aan. Verder is netwerken belangrijk. Mensen kennen en er op het juiste moment van profiteren.
De secularisatie maakt bijna alles wat we doen functioneel. Het moet iets opleveren.
Deze levensinstelling werkt door in de politiek, in het onderwijs, in het algemeen bestuur, in de Kerk en zelfs in onze intieme relaties. Alles lijkt te staan onder het adagium: wat heb ik er aan? Van tijd tot tijd ontsnappen we aan die uitputtende prestatiedrift, door te feesten, door vakantie te nemen. Deze uitjes hebben vaak eerder het karakter van een ‘time out’ dan dat het een tijd is van tot jezelf komen.
Jaarlijks Van Lanschotkerstconcert in de St Jan met onder meer het Nederlands Blazersensemble met de zangroep Frommermann. foto © henk van esch, 16 december 2013. |
Mensen vallen buiten de boot
Deze op prestatie gerichte samenleving telt veel mensen die ‘mislukken’. Gelukkig krijgen die hulp. Wel binnen een structuur die op dezelfde wijze is opgebouwd. Zij krijgen, na een reeks loketten afgewerkt te hebben, wat wij als samenleving denken dat zij nodig hebben. Wat geld. Gelukkig zijn er in alle werk- en samenlevingsverbanden nog steeds mensen die daarbinnen het verschil maken. Zij staan klaar om mensen aandacht te geven.
En dan besluit Hurkmans met de kern van het kerstfeest. Jezus is gekomen om ons te verlossen. In Hem komt ons hart tot rust. Het is nodig de harten te winnen, te openen, vrij te maken alvorens te kunnen onderrichten, en de weg te wijzen in het leven.'
Terug naar boven