Bossche bisdom staat er- op een na -het slechtst voor

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-02-2014 | Gewijzigd op: 05-12-2016
Uit een inventarisatie van de jaarcijfers, die de bisdommen op verzoek van paus Franciscus vrijgaven, blijkt dat na Rotterdam, het Bossche bisdom er financieel het slechtst voor te staan. Alle zeven bisdommen staan in de rode cijfers: Rotterdam staat het laagst met  € 2,2 miljoen, maar had in 2012 ook de grootste reserves: €   41,4 miljoen.


Den Bosch scoort - op een na -het laagste met een verlies van € 1,7 miljoen en een reserve van € 20 miljoen. Alleen het aartsbisdom Utrecht sluit de jaarrekening van 2012 af met een positief resultaat van  € 736.000.
Morgen 27 februari 2014 maakt KRO's Brandpunt de cijfers bekend. De NRC publiceerde er al vandaag over.

Dat enkele bisdommen enige reserves hebben opgebouwd zegt nog niet alles over hun financiële positie, omdat  -naast het sluiten van kerken - steeds meer parochies minder bijdragen en enkele bisdommen nog klappen krijgen van claims van slachtoffers van misbruik. Den Bosch, dat de toekomst somber inziet,  betaalde de commissie Deetman al € 1 miljoen aan kosten en keerde 8 ton aan slachtoffers uit. 
Met dergelijke betalingen teren zij in op eigen vermogen.

Den Bosch reorganiseerde - na Utrecht in 2008- zelf  pas in 2012 met de sluiting van afdelingen en het ontslag van medewerkers.  

Uit bericht van 23 april 2012
: Het bisdom voert door terugval in kerkbezoeken en een negatieve financiële prognose een reorganisatie door. Naast ontslagen gaan er ook afdelingen, zoals communicatie, Kerkelijke Kunst en het Disocesaan Archief, dicht. Voor 13 van de 42 werknemers/ neemsters wordt ontslag aangevraagd.