Symposium rond spiritualiteit & mystiek van bisschop Jan Bluyssen

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-05-2016 | Gewijzigd op: 11-05-2016
Aanstaande vrijdag 13 mei 2016 vindt in de St. Clemenskerk in Gerwen bij Nuenen een symposium plaats over de Spiritualiteit en de mystiek van oud- bisschop Jan Bluyssen, die op 8 augustus 2013 in zijn appartement in het zusterklooster Mariënburg aan hartfalen overleed.
-Links boven: Bisschop Jan Bluyssen [*Nijmegen,10 april 1926]
bij een bezoek  op 20 oktober 2011 en hierboven:
vijf maanden voor zijn dood
op 8 augustus 2013
.

foto © paul kriele, 11 maart 2013.


-Links: De op 27 december 1961
gewijde 
bisschop Jan Bluyssen.

Officiële foto van het bisdom © Fotopersbureau Het Zuiden. 

Bluyssen raakte kort na zijn dood in opspraak door een man die beweerde in zijn seminarietijd door Bluyssen verkracht te zijn. Daar ontstond veel rumoer over en er kwam ook veel publiciteit over los. Met name Radio I bracht [op 3 augustus 2015] dit feit nogal ongenuanceerd de wereld in. Andere media namen het over, de een genuanceerder dan de ander….

Mede door een misleidende brief van bisschop Hurkmans, die enigszins begrip toonde voor de actie van deze als Jos betitelde persoon, was nog eens koren op de molen van de zaak.
Jos uit Nieuwegein bleek na een bezoek van een Brabants Dagbladredactie een valse brief van Bluyssen te bezitten en onder valse voorwendselen [hypotheekaflossing] dat verwijt te hebben gelanceerd.
Drie broers van Jan Bluyssen, Wim, Vincent en Lammy, zo bericht het BD op 11052016, doen -met dat symposium als aanleiding – en drie jaar na Bluyssen dood, nog een poging die zaak de wereld uit te helpen. Daarmee verbreken zij een jaren lang stilwzijgen.
Maar de twijfel of hun poging tot rehabilitatie van
hun overleden broer lukken zal, is goed merkbaar uit het pagina grootte artikel.

Symposium
Op het symposium ‘God is lucht voor mij’ spreken historicus en volkskundige [hoogleraar UvA etnologie] Gerard Rooijakkers en de hoogleraar [systematische] theologie Herwi Rikhof.
Broer Wim Bluyssen zal een slotwoord houden.

Bericht van 8 augustus 2013: Bisschop Jan Bluyssen overleden.
of  Het levensverhaal van mgr Jan Bluyssen  dd. 21 maart 2006.

Terug naar boven