Bisschop Hurkmans morgen 70 jaar, opvolger staat klaar

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-08-2014 | Gewijzigd op: 03-08-2014
Bisschop A. Hurkmans wordt morgen 70 jaar. Ook al is het suggestief de kans bestaat dat mgr. Mutsaerts daadwerkelijk  dit jaar zijn opvolger wordt. Mutsaerts is al enige jaren diens hulpbisschop. Hurkmans zei dan wel  5 jaar geleden, bij zijn 65ste verjaardag, dat hij nog tien jaar wil doorgaan om de reorganisatie van het  bisdom te leiden.

Maar..... Hurkmans is niet meer zo fief en nog eens vijf jaar er bij...? 'Het zijn moeilijke tijden,' zei Hurkmans in een rede met Nieuwjaar dd. 2 januari 2013. *zie fragment uit diens tekst.

Zijn 75ste,dat is dan wel ofifcieel de leeftijdsgrens voor bisschoppen. Maar als dat zo strikt wordt aangehouden, dan blijft hulpbisschop Mutsaerts nog eens vijf jaar 'in de wacht' staan. En Hurkmans is zelf fysiek niet meer opperbest.
Najaar 2010 en in 2011 wederom ging Hurkmans een paar malen achtereen met ziekteverlof.  Zie artikelen van 2007 en 2010:  ziekteverlof voor Hurkmans

Bisschop Hurkmans wordt maandag 4 augustus 2014 70 jaar.

foto © paul kriele,  6 oktober 2010.
mgr. Rob Mutsaerts al vier jaar Hurmans''hulpbisschop.

foto © bisdom, 15 juli 2010.

Het blijft dus suggestief om te voorspellen dat Hurkmans dit jaar als functionerend bisschop van 's-Hertogenbosch zal stoppen. Bovendien bij elke suggestie vertrekt  het Bossche bisdom geen spier als het om dergelijk nieuws zou gaan. 

Zie ook Aanstelling van twee hulpbisschoppen voor bisdom Den Bosch  dd. 15 juli 2010

*Fragment uit Nieuwjaarsrede van Hurkmans op 2 januari 2013
Hurkmans: 'Het was geen gemakkelijk jaar voor de samenleving en al evenmin voor ons bisdom en voor de Kerk. In ons bisdom geeft de implementatie van het nieuwe beleid veel onrust. Hoewel het veelal goed gaat, staan we toch bijna dagelijks negatief in de krant.
Een diepere blik laat zien dat in breder verband de samenleving zich in een diepe crisis bevindt en dat de Kerk daarin deelt. Het eigene van een crisis is dat je niet weet wat er allemaal nog naar boven komt aan onverwerkt verleden. Het is moeilijk aan een samenleving, aan een Kerk in crisis leiding te geven.


Terug naar boven