Boerke van Osch: van verval naar monument

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-10-2008 | Gewijzigd op: 29-10-2008
Café Boerke van Osch: de voormalige tramhalte langs de weg naar Grave, die ook lange tijd als café en buurtzaal gediend heeft.

Inleiding
Opnieuw nieuwbouw op plek zaal   5 april 2007.
Nog steeds te koop den bosch, junli 2005. 
TE KOOP den bosch, december 2003. 
verbouwing café
sloop aanbouw den bosch, 25 december 2002. 
Nieuw leven begint in 2004  26 juni 2003.
Bouwsituatie juli 2003 
-------------------------
Inleiding
Op de Graafseweg 196 staat het café van Boerke van Osch, zo genoemd naar de familie die 101 jaar geleden deze pleisterplaats begon. Het café is het enige restant van de oorspronkelijke bouw langszij de Nieuwe Boterweg, zoals de Graafseweg honderd jaar geleden heette. Boerke van Osch was de bijnaam voor A. van Osch die er een boerderij met koeienstal dreef. Tevens was het de halte van de tramlijn naar Berlicum en verder. 

Een honderdjarige bestaand boerderij dat in 1981 tot café met feestzaal werd verbouwd en in 2001 tot monument werd verklaard.

foto © gerard monté, 1 september 2001.

Chiel van Osch een nazaat van A.van Osch, begon in 1981 aan een verbouwing van dat boerenbedrijf: van de koeienstal maakte hij een feestzaal en van het voorhuis een café.
De bouwplannen van de huidige eigenaar waren voor de gemeente aanleiding dit perceel tot monument te verklaren, omdat het anders verloren zou gaan. Maar men was het daar niet mee eens, omdat de verklaring de bouwplannen in de war stuurde.

Boerke van Osch opnieuw nieuwbouw op plek zaal 5 april 2007.

Links boven: de voorzijde richting tuin gefotografeerd.  Rechts boven: het onaangetaste front van de voormalige tramhalte.
Links  onder: detailfoto van de Oostzijde met nog zichtbaar de nieuwbouw aan de achterliggende Lucas van Leijdenstraat. 
Rechts onder:  van voor naar achteren gefotografeerd. 

foto's © gerard monté, 2 april 2007.

Nog steeds te koop - eind juli 2005
Het pandje Boerke van Osch staat nog steeds te koop. De aangebouwde woningen hebben al wel nieuwe bewoners gekregen.
Stil en verlaten... aan de weg naar Grave.
-foto© gerard monté, 26 juli 2005.
 

TE KOOP

De restauratie/renovatie is nog niet afgerond of de voormalige tramhalte en bekend café Boerke van Osch staat te koop.. .
-foto © gerard monté, 18 december 2003.

Nieuw leven voor Boerke van Osch 26 juni 2003.

Café van Boerke van Osch kan wellicht voorjaar 2004 in volle glorie terugkeren. Met de historische uitstraling, maar niet meer als café maar als woning. Aannemer Peter van de Burgt van ZBO verwacht dat de verbouwing begin volgend jaar achter de rug is. In ieder geval zijn voor de bouwvakvakantie de daken met pannen gedekt, aldus Van de Burgt.
Sjef Bos van het Veghelse Langsteeg Vastgoed heeft het cafégedeelte in eigendom.
Om het project rendabel te maken zijn in de renovatie twee woningen opgenomen gelegen aan de Lucas van Leydenstraat. Die zijn door Langsteeg om de investering rendabel te maken, doorverkocht aan Koks en Slaats, twee Bossche families.
Boerke van Osch is genoemd naar de familie die ruim 100 jaar geleden deze pleisterplaats begon. Het café is het enige restant van de oorspronkelijke bouw langszij de Graafseweg en was een halte in de tramlijn naar Berlicum en verder.
De bouwplannen van Langsteeg, eerste eigenaar van het gehele project, waren voor de gemeente aanleiding dit perceel tot monument te verklaren.

Ontwerper van de vernieuwbouw is Frans Manders, de architect van het gelijknamige bureau uit Bakel.
Uitvoerders/ontwerper
Ontwerper van de vernieuwbouw is Frans Manders, de architect van het gelijknamige bureau uit Bakel.
De aannemer voor de twee woonhuizen is ZBO uit Zijtaart . Bos van Langsteeg Vastgoed heeft het cafégedeelte in beheer en is verantwoordelijk voor de bouwactiviteiten aldaar.
Aannemer Van de Burcht van ZBO zegt dat voor de bouwvakvakantie de pannen zijn gedekt en hij hoopt dat eind dit jaar de huizen kunnen worden opgeleverd. Wat het café betreft daar moet u voor bij Bos van Langsteeg zijn...

Verbouwing Café 
Het Veghelse bureau Langsteeg Vastgoed is begonnen met de renovatie en verbouw van het café. ' Het authentieke deel aan de straatzijde blijft behouden. De rest wordt gesloopt,' aldus de heer Langsteeg.
Het bedrijf verbouwt het perceel tot twee wooneenheden. Langsteeg kon nog niet zeggen of er verkoop volgt of dat het pand in eigen beheer blijft bij het bedrijf dat circa tien jaar op de markt van onroerend goed actief is.
Langsteeg heeft voor dit karwei de kennis van het Bossche aannemers - en sloop bedrijf Barten ingeschakeld.

Bouwsituatie juli 2003
foto © paul kriele, 22 juli 2003 l-boven en gerard monté, 24 juli 2003. r-boven Het meer dan honderdjarige café werd voor de bouwvakvakantie van juli 2003 nog net ingepakt. Eind van dit jaar hoopt de aannemer de verbouwing van café tot woonhuis rond te hebben.  

Het project Boerke van Osch had nogal wat voeten in de aarde. Eerst wilde de nieuwe eigenaar het café afbreken. Op die plannen verklaarde de gemeente het pand inderhaast tot monument. Daardoor moesten de plannen worden aangepast.
Om de renovatie rond te krijgen werden twee percelen aan het project toegevoegd.
Op de achtergrond die twee nieuw bij gebouwde woonhuizen in de Lucas van Leijdenstraat.

Sloop aanbouw 25 december 2002 
Van het café worden de niet authentieke aanbouwdelen gesloopt. foto's © gerard monté, 25 december 2002.


Terug naar boven