Boek ‘De Verzoeking, Het geheim van Jheronimus Bosch' verschenen

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-07-2021 | Gewijzigd op: 13-07-2021
Het geheim van Jheronimus Bosch ‘ ‘De Verzoeking, Het geheim van Jheronimus Bosch’ is de titel van het boek dat Piet van den Boom zondagmiddag 11 juli 2021 in het Jeroen Boschhuis presenteerde. Het begrip ‘geheim’ zal potentiële lezers aanlokkelijk klinken. Het woord ‘De Verzoeking’[ de titel van een schilderij van Jeroen Bosch] slaat op de allereerste monnik Antonius Abt, die ontelbare volgelingen achter zich kreeg ondanks of dankzij zijn sobere levensstijl inclusief de vele uren van meditatie.
 
Groepsfoto van auteur en gastechtpaar: vlnr.Tomas en vader Piet van den Boom, Kitty Hesen en Dali en Johannes van Rooij-Rakutyte. foto's © henk van esch, 11 juli 2021.
.............................

De Bosschenaar Van den Boom, werkzaam geweest als docent communicatie in Eindhoven, heeft veel jaren besteed aan onderzoek. Zijn streven was achter de persoon Jeroen Bosch en zijn raadselachtige schilderwerken te komen. Hij vond het vreemd dat er over Jeroen Bosch zo weinig bekend was[…]. Naast tal van bronnen raakte Van den Boom op zoek naar sporen van Jeroen Bosch het meeste geïnspireerd door de late Middel Eeuwen. Dat was een tijd van oorlogen, epidemieën en een opleving van kunst en wetenschappen. Hoe meer ik las des te meer raakte ik geboeid over die tijd waarover bij de meesten niet zoveel bekend is . Een tijd ook die niet begrepen wordt. Van den Boom heeft vele ‘mottige archieven’ door geworsteld. Die bronnen vond hij niets nieuws brengen. Van den Boom: ‘Er zijn tal van ongeloofwaardige romans en speculatieve boeken verschenen. Ik heb een eigenwijze visie op deze mysterieuze schilder willen geven. Mijn leven al wilde ik achter de bedoeling van zijn schilderkunst komen. Het resultaat is een boek waarin fictie en waarheid door elkaar heen lopen’. 
Van den Boom noemt dat biofictie, een roman die gebaseerd is op historische gebeurtenissen.

Van den Boom denkt dat Bosch zijn leven lang een geheim heeft meegedragen. Dat maakt dat we ook zo weinig over hem te weten zijn gekomen. Hij was welgesteld getrouwd met Aleid van de Meervenne. Dankzij haar kon hij een huis op de Markt bewonen. Door haar kwam hij in welgestelde Bossche kringen terecht. Dat beeld bleef hij liever vasthouden. Bang dat een misstap uit het verleden zijn naam en loopbaan zou ruïneren.
Deze internationaal beroemde Jeroen van Aken had veel te verliezen.
In het boek maakte Bosch noodgedwongen een reis naar Vlaanderen en komt in Gent en Mechelen een bonte verzameling lieden tegen. Uiteindelijk brengt zijn reis hem aan het hof van Margaretha van Oostenrijk. Dat contact verloopt mede door de taal moeizaam.
 
-Hierboven: Gastheer en gastvrouw Johannes en Dali van Rooij -Rakutyte, mede financiers van het boek van Piet van den Boom.
-Hieronder: De zaal van de galerie in het Jeroen Boschhuis met ceremoniemeester Ankie Til.
-Het gastechtpaar in gesprek met de auteur Piet van den Boom en de dichter Yvonne Mulder uit Son. 
foto's © henk van esch, 11 juli 2021. 

 

Van den Boom: 'Het boek geeft een frisse en soms eigenwijze kijk op werk en leven van Jeroen Bosch. Bosch was geen zwartkijker, afvallige of rebel. Eerder iemand met een kritische kijk op de zijn tijd, maar altijd met een groot gevoel voor humor. Dat door veel mensen niet werd herkend. Maar het is dan ook Middel Eeuwse humor.'

*Gastechtpaar was Johannes en Dali van Rooij- Rakutyte, de mede financiers van het boek. Deze bewoners van het pand dat deels [de kelder] nog authentiek uit de tijd van Bosch in tact is gebleven. Achter het pand aan de Markt [nu een winkel van Levi] is nu een galerie. In de tijd van Jeroen Bosch [*1450 + 9 augustus 1516] was dat een rommelige binnenplaats en daar achter stroomde de Binnendieze, die vol zat met ongedierte, zoals ceremoniemeester Ankie Til zondagmiddag op de boekpresentatie toelichtte.

***De ceremoniemeester die middag was Ankie Til, die rondleidingen door de kelder van het pand van Jeroen Bosch verzorgt. Zij is adviseur bij het Brabant C fonds en is werkzaam voor Changes & Chances, die kansarmen helpt bij scholing en ontwikkeling. 
 

Terug naar boven