Nieuw boek Jeroen Bosch met bijbelse verwijzingen

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-11-2010 | Gewijzigd op: 11-11-2010
Volgende week verschijnt er een nieuw boek, waarvan de schrijver wijlen Dick Heesen zich na een uitgebreide studie heeft laten leiden door Bijbelteksten. Immers, zo stelt de auteur  Heesen, de bijbel is de inspiratiebron geweest voor Bosch.
Hierdoor ontstaat er een geheel unieke en niet eerder benaderde visie op het werk van Bosch, wiens werk al op vele thema’s is beschreven.
Dick Heesen, aanvankelijk puur een zakenman, inwoner van Boxtel en eigenaar van Heesen Machinefabrieken, raakte door een ontmoeting met Poolse wandtapijtwevers geïnspireerd door het werk van Jeroen Bosch. Feitelijk was dat een toevalligheid, want Heesen zocht naar een thema/kunstenaar voor zijn wandtapijten die hij in een Poolse weverij voor zijn galerie wilde laten maken. *

Boven links: Dick Heesen als zakenman.
 © getekend door Jerzy Mierzejewski.

Boven: Als auteur en verwoed bestudeerder van onder meer Jeroen Bosch en naar het Oude en Nieuwe Testament.Dick Heesen
*1929  †2004.

Links: Een getekend portret van Jeroen Bosch.

Heesen [*Amsterdam, 8 april 1929  † Boxtel, 1 september 2004], die zich al in de mathematica had verdiept, maar ook Nostradamus had bestudeerd, geraakte van het werk en de persoon van Bosch zo in de ban, dat hij ook nog een bijbelstudie aanving.
Kortom uiteindelijk is na 25 jaar studie een manuscript ontstaan waarover specialisten, onder wie Theo Hoogbergen en Ben Spekman zich hebben gebogen om er een leesbaar en toegankelijk boek van te maken.
Naast Spekman en Hoogbergen werkte ook Noud Hermans daar aan. Hermans was 51 jaar bevriend met Heesen met wie hij 13 jaar lang de bijbel heeft bestudeerd en werken van Bosch heeft bekeken. De specialismen van deze drie dekken daarnaast de gebieden van taal, historie en religie.

Spekman: ‘Wat Heesen zag op een schilderij van Bosch, zag hij in de bijbel verwoord. Dat maakt dit werk zo uniek. Via zijn mathematische visie en met de kennis van de bijbel, gaf hij een verklaring bij tal van afbeeldingen.’Uitertaard staan die bol van de kritiek op de kerk. Dat paste in het toenmalige tijdsbeeld, toen er een terugval was in het geloof. Luther en Calvijn kwamen opzetten.

Vanmiddag -woensdag 10 november 2010 - gaven zij, in aanwezigheid van Heesens zoon Léon, een toelichting op de bewerking van een proces, waaraan Heesen in 1979 was begonnen en waarvan de verfijning feitelijk ook nog eens zes jaar [2004-2010] in beslag heeft genomen.
Maar de mede-initiator en geestelijke vader van het Jheronimus Bosch Art Center, met zijn zeer uitgebreide bibliotheek, die tal van Bosch manuscripten en documenten bevat, Jo Timmermans, liet dit idee dat toentertijd door hem aan Hoogbergen werd voorgelegd, niet los. Zodoende volgt er op maandag 15 november 2010 een door de stichting Heesen en het Jheronimus Bosch Art Center gesponsord  te verschijnen ‘De Geheime boodschap van Jeroen Bosch’.

Het bevat, naast  350 pagina’s tekst, 450 illustraties en paginagrootte afbeeldingen van alle werken van Jeroen Bosch.

*Poolse weverij: Alle 29 toen gemaakte wandkleden hangen in het Jheronimus Bosch Artcenter.


Terug naar boven