Nieuw boek over Jeroen Bosch en twee kerkgebouwen

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-11-2012 | Gewijzigd op: 12-11-2012
Jeroen Bosch temidden van kermis, kerk en carnaval...

foto © gerard monté, 28 augustus 2005.
Medio december 2012 verschijnt er opnieuw een boek over Jeroen Bosch. Daarin komen enkele specialisten aan bod, die elk over een aspect mbt Jeroen Bosch, alswel mbt de twee Jacobkerken -vanuit ieders discipline - een uiteenzetting geven.
Ook de kunst rond Bosch en het astronomisch uurwerk, dat in de voormalige St. Jacobkerk staat, krijgt door de lezing van de initiatiefnemer van het Jheronimus Bosch Art Center, Jo Timmermans ruim aandacht in dit rijkelijk geïllustreerd boek, dat de titel heeft: 'Ruimte voor Jheronimus Bosch'.

Priesterkoor St.Jacobkerk.
De voormalige Jacob, als liturgische centrum en als huidig museum krijgt met haar kunst en astronomisch uurwerk ook ruim aandacht in het nieuwe boek.
Ook een Jacobkerk, nu de BAM, voorheen Provinciaal Genootschap en tot 1985 Noordbrabants Museum.

foto's © paul kriele, 4 november 2005 [l.] en 12 november 2011.

De co-auteurs zijn:
-Willeke Cornelissen-van de Steeg, curator bij het JB-centrum, die een visie en uiteenzetting geeft op de vele tapijten die in het centrum hangen
-Frans van Gaal, communicatie-adviseur/ trainer bij het KW 1-College, over pelgrimages en de geschiedenis van het St.Jacobskwartier en de eigentijdse kunstenaars
-Theo Hoogbergen, voormalig rector en docent geschiedenis, fixeert zich op de overgang van kerken naar kunstcentrum 
-Wies van Leeuwen, provinciaal beleidsmedewerker monumenten & cultuur, benadert vanuit zijn deskundigheid de exterieurs.
-Stefan Pas, inleider bij Boschlogie, gaat redactioneel in op de interieurs van BAM en Jacobkerk
-Jo Timmermans,  als initiator en eigenaar van het Jeroen Boschcentrum en de motor achter de realisatie en plaatsing van het astronomisch kunstuurwerk, gaat dieper op dit kolossaal kunstwerk in.

Terug naar boven