Historie - wel en wee - van Gijs & Frieda Bouman

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-12-2005 | Gewijzigd op: 07-07-2009
Historie van de winkel Bouman van Bergen
Bouman van Bergen op Kerkstraat 7 staat in de Bossche ommelanden bekend als een ouderwetse zaak in comestibles. Maar  in het begin van de jaren tachtig werd het roer omgegooid naar homeopathie en reformartikelen.
In 1878 richtte  Piet Bouman en echtgenote Kaatje van Bergen een koffie,thee en tabakszaak op.
Daar, in die Bossche sfeer, vond Gijs zijn levenswerk. Gijs voelde zich een vis in het water bij het keuren van de door hem gekochte waar en het onderhouden van de zakelijke kontakten. In de magazijen en op de beurzen gebruikte hij zijn zintuigen om de kwaliteit of herkomst van een product te testen en -vaak bescheiden- zijn kennis daarover kenbaar te maken.
Gijs * 27 april 1919 + 18 februari 2000 
en Frieda * 1921 + 6 november 2003 Bouman.

- foto © paul kriele, 15 september 1997.
Modernisering en omschakeling naar 'De Kruiderij'.
- foto © gerard monté, 15 juli 2002.

In 1982 nam diens zoon Fred de fakkel over en verbrak de traditie door zich in reform en homeopathie te gaan specialiseren. De omschakeling was voor Gijs en Frieda wel even slikken.
Even secuur als ambitieus opereerde Gijs in zijn winkel. Ook had ie een sterke liefde voor de muziek. Als lid van het Bossche muzikaal geslacht Bouman, dat componisten, dirigenten en organisten heeft voortgebracht, legde hij zich toe op het vioolspelen. Ook contentieus was zijn aandacht voor composities waarover hij al luisterend tot op detail zijn kennis tentoonspreidde. Musiceren en vertellen, dat waren ook zijn kwaliteiten die in de huiselijke kring voor gezelligheid zorgde.
Ook al was er ergens wel eens tegenslag Gijs trok in zijn warme optimisme eenieder mee naar betere tijden.
Gijs was in hart en nieren een zakenman. Bovendien bleek hij begiftigd met een sterk reuk- en smaakorgaan, zodat hij de koopwaar met precisie kon keuren.

Op 22 november 1977 hebben Gijs Bouman en zijn rechterhand Frieda van Alem nog hun gouden huwelijk gevierd met een familie- feestavond, waarop de muziek niet ontbrak.
Het exemplarisch geduld van Gijs was ook tekenend voor zijn hartverwarmende aanwezigheid. Voor kind en klant had hij een luisterend oor. Door zijn vertellingen betekende hij een graag geziene gast die nog lang in onze herinnering zal blijven voortleven.









De Kruiderij op Kerkstraat 5 failliet
- foto © paul kriele, 26 december2005.



De Kruiderij failliet 26 decemebr 2005
Najaar 2005 raakte de winkel De Kruiderij op Kerkstraat 5 in  faillissement. De Kruiderij maakte deel uit van een keten van circa 20 zaken waarvoor in 2001 door Anton Zeilstra uit het Friese Oudkerk, samen met compagnon Fred Bouman de basis werd gelegd.
Onder meer vanuit het familieperceel Bouman van Bergen op Kerkstraat 5 is die keten, die meerdere bv’s [o.a.Biolina en Hofman] bevat, uitgegroeid.
In 1982 werd  de familiezaak door Fred Bouman al omgezet in een homeopathie-annex reformzaak.
In 2001 veranderde die in De Kruiderij. Later bleek dat er over Freds positie binnen die firma allerlei misverstanden bestaan.
De slotsom is in ieder geval dat de winkel in de Kerkstraat, waarvan het eigendomsrecht ook al uit het Boumangeslacht werd gelicht, in het faillissement is meegesleurd.
Kort voor de kerst 2005 is de zaak ontruimd, omdat de schuldeisers de – niet betaalde - goederen en hun geld opeisten. Die goederen werden door de groothandel Hofman, ook eigendom van Anton Zijlstra, geleverd. In de wandelgangen wordt gesproken over een schuld van 7 miljoen euro.
De catastrofale situatie bleek Fred Bouman begin december 2005, toen uit een van de gesloten zaken de administratie uit een doos te voorschijn kwam. Bouwman voelt zich bedrogen. Het zit gewoon oplichterij achter.

Fred Bouman [*1956] is de vierde generatie in het geslacht Bouman, van wie Kaatje van Bergen met Piet Bouman in 1878 op Kerkstraat 5 de delicatessen en comestibleszaak Bouman van Bergen oprichtte

Frieda Bouman-van Alem overleden 

In de nacht van woensdag 5 op donderdag 6 november 2003 is onverwacht Frieda Bouman-van Alem op 82-jarige leeftijd overleden. Frieda was de echtgenote van Gijs Bouman [*1919 +1999]. Beiden leidden de -oorspronkelijk delicatessen-zaak in de Kerkstraat, maar trokken zich in 1982 terug.

Gijs Bouman, * 27 april 1919 + 18 februari 2000 .
 foto © paul kriele, 15 september 1997.
Gijs was de deskundige vakman. Frieda, die eenzelfde muzikaliteit toonde als de Boumannen, behartigde vooral de relationele kant van de zaak en de inkoop. Frieda Bouman wordt dinsdag 11 november 2003/10.30 uur vanuit de St. Jan op kerkhof Groenendaal begraven.
Uitvaart Frieda Bouman-van Alem
Frieda Bouman-van Alem *19 februari 1921 + 6 november 2003 Frieda was de dochter van Cris van Alem . Deze Chris was ook al een man met een sterk sociale bewogenheid. De appel valt niet ver van de boom. Dat geldt voor Frieda die sterk om de medemens gaf. Frieda was op 25 november 1947 gehuwd met Gijs Bouman. Hun kinderen: Luc, René, Marion, Fred en Jeroen.

Een van de laatste aquarellen van
Frieda Bouman-van Alem siert de kaft van haar bidprentje.


 
Requiemmis in de Sint Jan
Dinsdagmorgen 11 november 2003, op de elfde van de elfde, werd Frieda Bouwman-van Alem na een plechtige uitvaartdienst in de Sint Jan op het Kerkhof Groenendaal begraven.
Frieda was een hard getaalde vrouw. Voor sommigen was het  daarom soms zo moeilijk om van haar te houden, wat haar eenzaam maakte. Frieda;s karakter  was erg  liefdevol.

Frieda, die op 6 november 2003 op 82-jarige leeftijd overleed, werd bijgezet op kerkhof Groenendaal, herenigd bij Gijs. Het paar toonde in het zakelijk leven, hun huwelijk en in de muziek zo harmonie.
De requiemmis werd geleid door pastor Vincent Blom. Het was geen uitbundige uitvaart , maar een bescheiden en serene plechtigheid met muziek van het eigen orkest Tourmalijn, zang van het interparochieel koor en van Cor Versteeg die met Frieda het bidprentje had samengesteld.

Zoon Jeroen sprak namens broers en zus en zes kleinkinderen een welkomstwoord
Voor velen kwam haar overlijden onverwacht
In haar laatste dagen was ze erg verzwakt
Ze vertelde dat het haar te zwaar werd. Ze wilde terug naar Gijs..

Cor Versteeg zong het liedje:
Liefde is de bron
Liefde is de zon
Liefde is het licht waarmee het allemaal begon

Cor sprak over haar stugge karakter waardoor …..ze vaak niet begrepen werd.
Achter die ogenschijnlijke hardheid schuilde een lieve vrouw die hunkerde naar de ultieme liefde.
Ze had na een ruzie met een van haar kinderen alle moed opgepakt, ze schudde alle onbegrip en hardheid van zich af om vrede te sluiten. Met een bos bloemen werd haar liefdevolle daad bekrachtigd.

Zoon Fred las het epistel, dat hij in een bijzonder toepasselijke tekst had gezet.
Een sterke vrouw, wie zal haar vinden?
Haar waarde gaat die van koralen ver te boven!
Het hart van haar man vertrouwt op haar en het zal hem aan winst niet ontbreken.
Zij brengt hem geluk, geen ongeluk, alle dagen van haar leven.

Pastor Vincent Blom herinnerde aan het overlijden van Gijs Toen sprak ik: er gaat geen dag voorbij dat er geen muziek gemaakt wordt : Zij aan de vleugel en hij aan de viool.
Het was een paar dat op elkaar was afgestemd een harmonisch geheel in huwelijk en spel. De dood van Gijs doorbrak dat harmonisch spel, maar nu ze terug is bij hem, kan het spel verder gaan. Zoals het in februari 2000 was zo is het nu ook weer: afscheid nemen.

De voorbeden en de herinnering aan oma Frieda waren van Frouke.
Tegen deze kleindochter had ze in het laatste gesprek dat ze voerden, gezegd dat ‘De Flair van het leven eraf was..’.
Frouke sprak in haar ‘In memoriam’ dat afscheid nemen het moeilijkste was dat er is. De telefoongesprekken met haar grootmoeder zal ze missen.

Zoon René ging in zijn dankwoord terug naar weleer.
Lieve moeder Ik vind het heel moeilijk
Het was niet altijd makkelijk om van je te houden , zoveel ambitie.
Zo hoog was de lat gelegd.
Het was bijna onmogelijk om er aan te voldoen
Je suis le souvenir qui m’a fait [Ik ben de herinnering die me heeft gemaakt].

Het leven gaat verder wij zullen je werk voortzetten We hopen dat het een vrolijke boel is in de hemel. In ieder geval heeft het orkest al de toon gezet. Treurig hoeft het niet te zijn, aldus René.
Dank aan orkest, koor, Cor Versteeg en iedereen die er was.
Lieve moeder Tot ziens!

Uitvaartdienst Gijs Bouman
Tijdens de requiemmis in de St. Jan op woensdag 23 februari 2000 spraken de kleinkinderen Frouke en Marieke hun gevoelens over opa uit, dat hij een goed gehumeurde vriend was, iemand met weinig woorden, maar als hij sprak klonk de stem van zijn hart.
De uitvaartdienst werd opgeluisterd door een klarinetsolo van Fred Bouman en het ensemble Toermalijn waarvan Gijs de eerste violist is geweest.
Gijs Bouman ligt op kerkhof Groenendaal in Orthen begraven.


Terug naar boven