Afscheid Jan Bruens in kasteel Maurick

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-05-2013 | Gewijzigd op: 06-07-2013
Vrijdag17 mei 2013 werd in kasteel Maurick in een serene bijeenkomst afscheid genomen van de oud-VVV-directeur Jan Bruens, die vrijdag een week geleden op 89-jarige leeftijd overleed.
Door de muziekvoorkeur van de overledene, die aan de wieg stond van Jazz in Duke Town, was het ook een speelse afscheid aan welk aspect de kleinkinderen Barbarien en Saskia, en dankzij de voordracht van Jans zoon Casper, hun bijdrage leverden.
Helaas kon Jans vrouw Anneke niet bij de plechtigheid aanwezig zijn, maar ze werd wel digitaal van de ceremonie op de hoogte gebracht.

-Boven: De familie Bruens met links broer Carel en echtgenote en daarnaast zus.
-Rechts Jans kinderen vlnr. Karin, Birgitte en Casper en echtgenote Lijsbeth Kraijenhoff van de Leur. Uiterst rechts schoonzoon Roelf van Run, die als ceremoniemeester optrad
. [ook op rechter foto]

foto's © paul kriele, 17 mei 2013

Overigens waren alle toespraken in de Orangerie van Kasteel Maurick, ook van de dochters Karin en Brigitte indrukwekkend. Zij legden de vele kwaliteiten en bijzonderheden van hun in 1923 in Ravenstein geboren, en in Nijmegen opgegroeide veelzijdige –uiteindelijk- Bosschenaar geworden- vader bloot.

Mede door de ceremoniemeester, schoonzoon Roelf van Run, kwam ook de culturele inslag van Jan Bruens markant naar voren. Zo nu en dan werd een ‘Theelepeltje poëzie’, of een nog vollediger gedicht voorgedragen. Dat ‘theelepeltje’ was een vondst van Bruens, als lid van de Bossche Rotary [Centrum], waar het na afloop van het wekelijks diner, als ‘toetje’ werd opgediend.
   

Zoon Casper die van lieverlee merkte dat hij steeds meer op zijn vader ging lijken en karaktertrekken van hem overnam, benadrukte de precisie en het correcte van Bruens en dus van de hele familie. De stijl is belangrijk en de afwerking moet goed zijn. Het moet pietje precies zijn [met kleine letters!]. Waarmee Casper aangaf dat hij ook dat corrigerende en dat eigenwijze van zijn vader had overgenomen.

Teksten en songs van Annie M.G .Schmidt [vader –dochter relatie] of het liedje van Donald Jones: ‘Ik zou je ’t liefste in een doosje willen doen’, brachten bij sommigen een glimlach en soms een traan teweeg.
Al die loftuitingen nodigde broer Carel uit, onvoorbereid, een kort woordje te doen: ‘Aan mijn lieve broer Jan. Ik houd zielsveel van jou.’

Met muziek, humor en gezelligheid van mensen om hem heen was Bruens leven doorspekt. Maar zoveel dat hij pas later besefte dat het vele werken het gezinsleven te kort had gedaan. Desondanks was bij elke activiteit die Jan deed, zijn vrouw Anneke reuze trots op hem.
-Boven:  Brigitte van Run- Bruens: 'Vader was een levenskunstenaar met een jongensachtige twinkeling in zijn ogen.'

-Links boven: Lotte Bruens en Barbarien en Saskia van Run-Bruens, die bij opa Jan een zonnebloem legden omdat het in Hintham altijd zonnig was, als we kwamen.

-Links Barbarien [l.] en Saskia in hun anecdotische toespraak, waarin zij verhaalden over hun bezoekjes aan opa en oma Bruens in Hintham.


foto's © paul kriele, 17 mei 2013.

Tot slot trok –muzikaal gezien- fanfare over het dorpsplein. Dat was op op een schôône zondagmorgen, met toeters en met bellen. Maar dan op zijn Limburgs gezongen..Feest dus.
Toespraak van zoon Caspar Bruens.

foto © paul kriele, 17 mei 2013.

Toespraak Saskia Barbarien [ook namens Gijs]
Feest was ook elk bezoek aan ‘Hintham’. ‘Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers op hangen. ’Dergelijke spreuken en wijsheden had opa hen geleerd. ‘Een bijzondere man die een voorbeeld voor ons is,’ zeiden Saskia en Barbarien in een luchtige bijdrage vol met jeugdherinneringen . Zij [ook namens Gijs] spraken opa toch toe, ook al had hij hen verteld, dat ie het toch niet –meer- kon horen…..

Carel Bruens, de broer van Jan in een persoonlijk dankwoordje.
foto © paul kriele,17 mei 2013.
 

Pierre van Hedel, de voorzitter van Rotary Den Bosch, centrum sprak over Jans 40-jarig lidmaatschap en het feit dat ie nooit verstek liet gaan. Door die betrokkenheid was Jan Bruens tot lid van verdienste benoemd. Van Hedel zei het nog maar eens:
Een man recht door zee, positief kritisch, wars van misplaatste mores, creatieve bedenker van oplossingen. Jan Bruens, heeft de Rotary het digitale tijdperk ingeleid.

Pierre van Hedel, voorzitter
van de Rotary Den Bosch [centrum].

foto © paul kriele,17 mei 2013.
 

Opa, Jan, of opa de popa, zoals de kleinkinderen hem gingen noemen, was een speciale man om wie de wereld warmer werd, aldus de zinspeling van Saskia en Barbarien op ‘Eenmaal in Brabant wordt de wereld warmer’. Die kreet kwam ook uit de koker van VVV-directeur Jan Bruens. Het zijn spreuken of dichtregels, waarvan er in de stad zoveel te lezen zijn.
De gasten sloten de afscheidsbijeenkomst af met een toost, zoals Jan Bruens het zelf ook zo had gewild.

 zie ook artikel Jan Bruens dd. 20 augustus 20043

Terug naar boven