Bossche culinaire toppers bijeen in boek over ’Landvarken’

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-06-2014 | Gewijzigd op: 23-06-2014
Op maandagmiddag 23 juni 2014 stonden in een zomers temperatuurtje, bij een heuse -hete- barbecue gasten, de organisatie De Zoutfabriek, de redactie en enkele Bossche culinaire chefs in de mooie stadstuin van de gastheren Laurens en Lonneke Buijze-Bazelmans van Artisan bijeen. Dat gezelschap maakte de presentatie mee van het boek dat kortweg ‘Varken’* heet. Maar daarmee verwijst het naar het Bosch Landvarken, want het gaat in dit geval, behalve om iets Bosch' culinairs, nog meer om een streekproduct.

 
Wethouder Jan Hoskam ontvangt in de tuin van restaurant Artisan in de Verwersstraat, uit handen van Bart Derksen van de Bossche afdeling Restaurant Alliantie, het eerste exemplaar van 'Bosch Landvarken'.


foto © paul kriele, 23 juni 2014.

Dat regionale onderstreepte eigenlijk nog eens wethouder Jan Hoskam, die na de overhandiging in zijn dankspeech onder meer zei, blij te zijn met dit initiatief, ten eerste omdat het de stad weer eens op de kaart zet, omdat het om een regioproduct gaat en omdat het die producten nog meer bekend maakt bij het publiek.
Het boek is redactioneel een samenwerking van vier Bossche koks: Dennis Middelkoop [Sense], Martin Brekelmans [Pollevie], Richard Merks [ Ries] en het echtpaar Buijze [Artisan].***
Het kwartet zegt nog eens hun doelstelling: de Bossche als culinaire stad te promoten en hun voorliefde voor streekproducten te tonen. Dat dus nu eens extra gebeurt in het kookboek ‘Varken’*
Voor wethouder Jan Hoskam was die titel aanleiding voor een woordspeling en hij gebruikte –om de Bosschenaren niet te shockeren [..] liever het woord ‘Landvarken’.

Elke van de vier genoemde Bossche koks heeft drie gerechten, waarin het landvarken zit verwerkt, gecreëerd. De gasten konden die middag royaal proeven van enkele tastefull recepten die speciaal door hen waren bereid. De amuse hapjes kwamen in diverse combinaties langs, van kleine deeghapjes t/m een mini-hamburgertje. Zelfs een Bosch bolletje, maar allen met vlees van het landvarken bereid, dat op een heerlijke wijze, mbv essences of dressings, nog lekkerder werd.
Voor inzage in het boek waar alle recepten gedetailleerd staan beschreven:
http://restaurantartisan.nl/  of: http://restaurantartisan.nl/wp-content/uploads/2014/06/Landvarken-Laurens.png

   
Drie toppers aangaande de uitgave van het boek 'Bosch Landvarken' en aangaande het product: De ideeënaandrager Bart Derksen [midden], de ontvanger van het idee slager Werner Buhrs van de Jofra Hoeve  in Esch [links]  en rechts gastheer en collega-restaurateur die ook met recepten in het boek voorkomt. Tuin van restaurant Artisan
Slager Werner Buhrs, die indertijd van Bart Derksen de idee oppakte om als streekproduct het  Bosch Landvarken  te introduceren.

foto's © paul kriele, 23 juni 2014.

Tweede boek op stapel
Na een introductie van Bart Derksen van de Restaurant Alliantie ‘s –Hertogenbosch, die moest toegeven dat ze zich meer gaan richten op de logistiek, want daar ontbrak het bij de introductie-actie ‘Boer vindt restaurant’ nog aan. Dus het transport van boer naar restaurant daar gaan we ons op fixeren bij de eerst komende acties, aldus Derks, die als variatie op het nieuwe kookboek aangaf dat er buiten de gerechten ook nog gimmicks gemaakt worden, zoals die al met de Bossche bol, de koekwaus en de Bossch kletskoek bestaan.
Derks hoopt dat dit boek tot een goede verkoop leidt, want ‘..dan kunnen we doorgaan met dit project en het nieuwe boek over asperges en aardbeien gaan voorbereiden’. ’Daar houd ik me voor aanbevolen,’ reageerde Jan Hoskam die zei gek te zijn op asperges..’

***Bij de Restaurant Alliantie 's-Hertogenbosch zijn 25 Bossche restaurateurs aangesloten samen met de biologische varkensboerderij de Jofra Hoeve in Esch en de Zoutfabriek en enkele sponsoren, is de uitgave 'Bosch Landvarken' tot stand gekomen.
Pollevie is ook lid van de Euro-Toques.**

   
Het kookboek 'Bosch Landvarken' werd al druk ingekeken.
vlnr de gastheer en gastvrouw Lonneke Buijze-Bazelmans, haar man Laurens en rechts top-kok Dennis Middeldorp van Sense in de Verwersstraat en uiterst rechts uit Cromvoirt, Eric Verhoeven van de aspergeboerderij Verhoeven.
 De eerste exemplaren gaan van hand tot hand, vlnr Eric Verhoeven, vice vooriztter Jos van Grunsven van de Restaurant Alliantie 's-Hertogenbosch en dan de voorzitter Ted Janssen en diens echtgenote Annelies Janssen.

foto's © paul kriele, 23 juni 2014. 

*Het Bossche Landvarken werd -als regioproduct – op voorstel van Bart Derksen [Pilkington’s] bij slager Werner Buhrs, werkzaam bij de Joffrahoeve, een jaar of vier geleden geïntroduceerd. Uit pr-overwegingen gaven zij het de naam van Landvarken, zo vertelt zijdelings Werner Buhrs, die van [over-groot-] vader op zoon slager is. Werner begon 2010 bij de Jofrahoeve in Esch.

**Euro-Toques is een organisatie die een ere-code hanteert. Dat wil zeggen de aangesloten leden dienen zich te onthouden van allerlei toevoegingen [additieven] in de recepten en dienen zich toe te spitsen op seizoensgebonden streekproducten. Wijlen Cas Spijkers voorheen [De Swaen Oisterwijk] was in Nederland de eerste die de idee van de initiatiefnemer Paul Bocuse oppakte, zo lichtte de voorzitter Ted Janssen zijdelings vanmiddag toe. Er zijn ruim 100 restaurateurs in ’t land bij Toques aangesloten.

Terug naar boven