Restaurant Metropole stopt onder cuisinier Frans Jansen

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-10-2017 | Gewijzigd op: 26-10-2017

Frans Jansen, zoon van de oprichter wijlen Frans Jansen, van café- restaurant Metropole op Orthenseweg 60, stopt in het jaar dat de zaak 66 jaar bestaat. Frans Jansen is een begrip in de Bossche horeca met zijn zaak die hij samen met dochter Rianne leidt. Maar haar gunt hij - gezien deze tijd van overleven - geen overname.

Op 1 november 2017 komt er na 66+jaren voor Frans een eind aan zijn horecabestaan. Bij een kop koffie en een sigaret in de hand noemt hij als reden dat het tijd is om van het leven te gaan genieten. Maar de factor gezondheid speelt ook mee, omdat zijn vrouw Anita door een val begin dit jaar een hersenletsel opliep. Even verderop in het gesprek komen ook wat stekeligheden over het bestaan als horecaman naar voren. 

Horecaondernemer Frans Jansen [66 jaar]
cuisinier van restaurant
Metropole  stopt eind oktober 2017 met zijn zaak.
Het familiebedrijf
Café-restaurant Metropole op de Orthenseweg.foto's © paul kriele, 2 en 5 oktober 2017.
 
 

In een in 1951 nieuw gebouwde wijk, tussen de Kogelbloemstraat en de Orthenseweg begon Frans Jansen sr. naast de Morrisgarage van Wim Hoek met zijn Metropole. Frans juniors vader verzorgde al in de beginjaren 50 uitzenddiners. Die vakkenis had hij afgekeken van zijn grootmoeder Willems van Plaats Royaal.  

De zestigjarige Frans junior zit al 42 jaar - vanaf zijn achttiende- in de zaak, waarvan 28 voor zichzelf. De beginjaren was de tijd dat handelsreizigers en vertegenwoordigers  – toen de A2 nog dwars door de stad liep – bij Metropole aanlegden voor koffie of een zakenlunch. Naast Metropole zat de benzinepomp van garage Wim Hoek.

Maar ook toen de rondweg er in 1970 eenmaal was bleef Metropole het punt voor Bossche ondernemers en families die er hun jaarlijkse hoogtepunten of familie recepties [zoals feesten en de koffietafels bij huwelijken- of condoleances] hielden. Metropole, met toen nog een biljartzaal, was het thuishonk van talrijke verenigingen, van ambtenaren, van  jagers en van leden van carnavalsclubs. 

Frans noemt zelf als hoogtepunten de wintermaanden met Kerstmis, Oud en Nieuw en carnaval en niet te vergeten de wildtijd. ‘Maar het wordt moeizaam overleven door allerlei regels, zo erg dat ik dat leven, na een overname door mijn dochter Rianne, haar niet gun,’  zegt Frans die een rits regels opsomt waaraan een horecaondernemer tegenwoordig moet voldoen. ’Kijk, een Verkadefabriek of de Tramkade [Koudijs] mag tien jaar zonder specifieke vergunningen experimenteren, tot zelfs vier uur ’s nachts. En neem die benzinestations. Dat zijn plekken geworden waar je 24 uur per dag kunt eten!  Noem dat geen concurrentie,’ zegt Frans hevig verongelijkt.

'Alles komt van alle kanten,’ kijkt hij bozig. Zijn zaak heeft alles bij elkaar weinig medewerking, noch begrip van de ambtenarij en Rijkswaterstaat  gekregen. De gemeente gunde hem  27 jaar geleden geen mogelijkheid om ook een hotel te beginnen. Vaak was er een opbrekerij in de straat, die soms maanden duurde, totdat Frans het zo zat was dat hij de rioolbuizen oplaadde en ze voor het stadhuis deponeerde. Van die stunt is hij niet heelhuids thuis gekomen, om maar te verzwijgen over het feit dat hij effe NIET thuis kwam..

‘Het  is mooi geweest. Ik kan ook niet aan goede medewerkers komen. Dat knelt zo erg dat ik zelfs een keer met Kerstmis, door gebrek aan een kok, een dag heb moeten sluiten. Ik ben nu zestig en heb 42 jaar in de zaak gestaan. Het is tijd voor mijn privéleven,’ besluit de Bossche horecaondernemer. ‘Ik houd  van reizen en van varen en… van mijn kleinkinderen.'**

 Eind van de maand houdt de gastheer nog een borrel voor  de vaste klanten en zijn relaties.  Per 1 november gaat de zaak - voorlopig – dicht, in  afwachting van de kandidaat-huurder die zich al heeft aangemeld. 

Toekomst van afgebrand restaurant Eetenstijd in Tilburg onzeker
**Uit reacties op het artikel die suggereren dat Frans Jansen samen met zijn niet onbemiddelde vrouw Anita van Meurs met wie hij in 2015 trouwde, het deze zomer afgebrande restaurant Eetenstijd in Tilburg weer gaat opbouwen, reageert Frans Jansen afhoudend en afwijzend. 
Frans zegt  dat hij '...voorlopig niks gaat doen'. En wat die geruchten betreft: 'Daar weten we nog niks van'.  Als we vragen of dat pand dat helemaal is verwoest heropgebouwd wordt: 'Dat hangt van de diverse dingen af, zoals de gemeente en de verzekering,' zegt Frans resoluut.


 
Nu blijkt dat eigenaresse Anita van Meurs, met wie Frans Jansen vijf jaar geleden trouwde, het restaurant niet meer heropbouwt. Op de plek van het in april afgebrandde restaurant komt een appartementencomplex voor senioren.  Terug naar boven