De Pettelaar [restaurant] verkocht

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-05-2008 | Gewijzigd op: 28-06-2008
Gezicht op het complex Restaurant De Pettelaar, dat voor 1961 de boerderij van Mooren was.
foto's © paul kriele, 31 mei 2008.
Oorsponkelijk lag in deze zuidhoek van Het Bossche Broek Fort De Petteaer.
 

Bill Groenewoud heeft het complex Restaurant De Pettelaar op de Pettelaarse Schans gekocht. Dat staat sedert 1969 bekend als Boerderij De Pettelaar. Wijlen Michel Teulings [1934-2004], die het vanaf eerst van Joop Olderaan huurde, kocht het in het voorjaar van 1984. Na een ingrijpende verbouwing door Tiny Drijvers en architect Peter Heuvelmans maakte hij er het meer sjieke Restaurant De Pettelaar van.
Onder Teulings, die al de nodige ervaring had opgedaan bij Chalet, de Witte, Central en bij het Eurostrand, behaalde de keuken van De Pettelaar een sterstatus. Na verkoop aan de Henri Beekmans [april 1989] [eigenaar van een tentoonstellingsbedrijf in Nuenen] heeft het nimmer die hoogte kunnen halen, noch als Frans noch als Japans restaurant.

De aankoop door de Groenewouds is zuiver lucratief bedoeld, zoals ook Monique Persoons dat wil doen met het Wapen van Rosmalen. Groenewoud wil op de Schans een luxe appartementencomplex laten bouwen. Het is niet zeker of indertijd de woonstatus van het perceel is afgenomen, anders moet het bestemmingsplan van horeca weer veranderd worden in een woonbestemming.
Maar van oudsher was het pand een [woon-]boerderij van de familie Mooren met een klein boerenbedrijf, een melkhandel en een cafeetje/uitspanning. Mooren verkocht
het boerenbedrijf begin jaren 60 aan Joop Olderaan, die er elke dag langskwam, aldus zoon Jan. ‘Vader bracht me elke dag naar de Ruwenberg, waar ik op school zat.’


Michel Teulings [1934-2004], die Restaurant De Pettelaar een sterstatus gaf.
foto © paul kriele, 24 april 1986.

 

Teulings was in die jaren ook nog correspondent van De Telegraaf, en onderhield nauwe banden met Simon Lepeltak [Stan Huijgensjournaal. Voor het ‘Tijdperk Teulings’ heeft ‘De Boerderij’ ook nog enige jaren de bestemming gehad van pannenkoekenhuis en vervolgens van Chinees restaurant van mijnheer Kuo.

De Pettelaer als boerenbedrijf
Opname uit de jaren 50. De jongens zijn Kees en diens broer van den Heuvel.

foto © kees van den heuvel


Terug naar boven