Raad accoord ruimere [geen vrije] sluitingstijden horeca

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-01-2012 | Gewijzigd op: 26-01-2012
De gemeenteraad stemde gisterenavond- dinsdag 24 januari 2012- in ruime meerderheid voor [geen vrije] sluitingstijden van de horeca. [zie bericht hieronder] Het betekent dat de 3 nachtzaken [Taveerne Carrousel en De Plein] om 5 uur mogen sluiten.  Die voeren wel venstertijden in, wat betekent dat er geen publiek na 3 uur meer binnen mag. Andere horecazaken, die een portier hebben,  hebben ook die venstertijd van 3 uur, maar die sluiten om 4 uur 's nachts.
De overige zaken gaan om 2 uur dicht.
Eivissa/nieuwe Carrousel heeft nog een aanvraag lopen voor nachtzaak [naar 5 uur].
Meerdere fracties [D66,SP, evenals de horeca] wensen vrije sluitingstijden, zoals in Utrecht, maar dit al vindt burgemeester Rombouts [en overigens ook de Blb] te ver gaan. De burgemeester is bang dat de politie de overlast niet [meer] aan kan... De Blb wil meer de overlast tegen gaan zodat er rust heerst in de binnenstad.

Eerder bericht van 5 december 2012:  Ruimere openingstijden nachtzaken/ geen vrije sluitingstijden
Na jaren van veel heen n weer overleg en besprekingen over varianten rolt er uit dat overleg dat tussen de gemeente, politie en de horeca plaats vond, eindelijk  -en dan nog als compromis- een vastlegging van nieuwe sluitingstijden van de cafés.
-Er zijn/komen mogelijk 4 nachtzaken die tot 5 uur 's morgens open mogen blijven, en dat zeven dagen per week. Dat zijn al  P79 [Markt], de Taveerne [Torenstraat], en mogelijk ook het nieuwe Eivissa als opvolger van De Drie Gezusters [Karrenstraat]. Straks zal ook weer de oude Carrousel, ook in de Karrenstraat, nachtvergunning willen aanvragen. Beiden laatste zijn van Jan van Son.
-Dan zijn er nog ruim 30 zaken in de stad met een nachtvergunning die tot op vrijdag en zaterdag tot 4 uur open mogen /kunnen blijven. Maar voor deze cafés geldt dat er vanaf 3 uur geen publiek meer naar binnen mag.
-De reguliere cafés, die dus geen nachtvergunning hebben, sluiten dus om  2 uur.

De oude Carrousel  op Karrenstraat 10 met een -oude- nachtvergunning tot 4 uur voor exploitant Jan van Son. De vraag is of dat terugkeert als er een nieuwe zaak in terug komt. Eivissa in de oude De Drie Gezusters gaat ook een zaak met een nachtvergunning [5 uur] worden.
De vijf zaken aan de Parade zijn allen regulieren zaken die om 2 uur 's nachts sluiten. De Plein79 dat ook een nachtzaak is, sluiting op vrijdag en zaterdag om 5 uur.
foto's © paul kriele,  15 maart [boven] , 4 mei 22 en 26 november  2011.

De horeca had liever vrije sluitingstijden gehad, zoals in Utrecht, waar goede ervaring is opgedaan. Maar de gemeente wil dat niet. Positief effect bij vrije sluitingstijden is dat er gespreid 'rumoer' heerst in de binnenstad, maar wel langer.
Bovendien speelt  op de achtergrond de factor mee die de politie bij vrije sluitingstijden inbrengt: bij een inzet die 's avonds begint en tot 's morgens vroeg duurt zijn er twee opeenvolgende dienstroosters vereist en dat is -buiten het kostenaspect om - een te grote belasting voor de organisatie.
Voorzitter Renée Spermon van de Blb wil liever de horeca- wat betreft de sluitingstijden- in de klem houden door geen verruiming van de sluitingstijden in te voeren. Daarmee pleit zij voor meer rust in de binnenstad....

De raadsleden bepalen op 12 januari 2012 in de commissie Bestuursrzaken de nieuwe sluitingstijden, die vanaf 13 februari 2012 van kracht  zullen worden. Terug naar boven