Drie oude gay-café's in de verbouwing

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-02-2012 | Gewijzigd op: 12-03-2012
Club 'Chez Nous'op Vughterstraat 158,  'le Papillon' op Vughterstraat 277 en 'De Buurvrouw [voorheen Stamineeke] in het Eerste Koorenstraatje 14 gaan in de verbouwing.

Koorenstraatje 14 was al vanaf 2006 geen homocafé meer doordat Jan van Son er in 2006 met uitbaatster Heidi er een 'gewoon' café van maakte.
Maar nog dit jaar wordt het, zoals bericht ,een Divorce café
.

foto © paul kriele, 14 februari 2012.
Vughterstraat 277 'De Swarte Sleutel' is de historische naam van dit trapgevelhuisje. Maar jaren stond het bekend als homo-café de Papillon en als vergaderlokaal voor het COC.

foto © paul kriele, 15 februari 2012..

'Chez Nous was,  na het overlijden van Jopi Fraza, al langer dicht. [zie artikel Chez Nous gesloten dd. 2 mei 2011]
het Stamineeke, ook die homo-bar ging in 2006 dicht, toen Jan van Son het aankocht [zie artikel dd. 24 oktober2006]. Het werd toen een 'gewoon' café onder leiding van Heidi.  

Nu komt ook het voormalige gay-café Papillon op het eind van de Vughterstraat, dat ook onder andere namen in de jaren 80/90 een homo-bar was, in de verbouwing. D. Loos, woonachtig in het Rompertpark gaat dit historische pandje onder de naam 'De Swarte Sleutel' verbouwen tot  appartement en winkel.

Ook 'de Chez Nous' , waarmee Piet Melis en John Heinen in 1969 begonnen en later [1974] door Joop van Zantvoort en diens vriend Jopi Fraza werd voortgezet, kwam  in eigendom van Ben Groenewoud [neef van Bill Groenewoud] laat het perceel met achterhuis verbouwen tot 4 appartementen.

Vughterstraat 158 stond jaren lang bekend als homo-café.

foto 's © paul kriele, 9 januari 2012.

't Stamineeke
Het homocafé 't Stamineeke op Eerste Koorenstraatje 14 verloor al in 2006 zijn bestemming als homo café bij de aankoop door horeca-ondernemer Jan van Son van de uitbaters Hans Verhagen  en John van Kessel.
De vorige week werd bekend dat 'De Buurvrouw', waarin het café met Heidi was omgebouwd, een Divorce-café wordt, dat afgestemd is op echtparen die in scheiding liggen of 'er uit zijn' en een nieuw leven willen inluiden....  
Zie artikel dd. Jan van Son opent Divorce bar in 'De Buurvrouw'

Warm Onthaal/DeStad Oss
Hinthamerstraat 187 is ook enige tijd homo-café geweest. Op deze hoek met de St.Jaocbstraat zat biljartcafé 'De stad Oss''. Het hoekpand Hinthamerstraat187 met de St.Jacobsstraat stond vroeger bekend als café 'De Stad Oss' [van A. Ruyssenaars] was, korte tijd was het homocafé en sedert 2009 kreeg het de bestemming van restaurant 'Warm Onthaal'.

Het hoekpand Hinthamerstraa187 met de St.Jacobsstraat was vroeger biljarft café 'De Stad Oss' . Ook is het korte tijd homocafé geweest.

foto © paul kriele, 9 februari 2009.

In februari 2009 werd het Sociaal restaurant Warm Onthaal  geopend. Zie artikel  dd. 25 februari 2009. Maar omdat de zaak niet zo goed liep heeft Nicole de Koning van Werkcarrousel de zaak overgenomen. Deze stichting begeleidt jongens en meisjes met een maatschappelijke achterstand.  zie artikel 'Heropening van Sociaal restaurant'  dd. 7 oktober  2011. 
Ook dit café ondergaat dit voorjaar een kleine verandering. 
* Markant tijdsbeeld
Overigens is het wel tekenend voor de tijd dat typische homocafé's geen lang leven meer zijn beschoren en zelfs uit de tijd zijn. Positief uitgelegd is het verdwijnen van gay-bars ook een bewijs van integratie van de homo's in het uitgaansleven.


Terug naar boven