Michelin niet echt royaal met sterrenrestaurants

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-11-2013 | Gewijzigd op: 25-11-2013
Brabant heeft nog steeds geen drie-sterrenzaak. Er zijn er al wel twee met twee sterren:  Borias in Heeze en de Treeswijkse Hoeve in Waalre.
Den Bosch heeft alleen Sense in de  Verwersstraat een zaak met één ster.

Er zijn verder geen veranderingen in Brabant opgetreden: 
De Heer Kocken in Vught,  Cordial in Oss,  Mijn Keuken in Wouw,  De Zwaan in Etten-Leur, De Molen in Kaatsheuvel, Wollerich in St. Oedenrode,  De Lindenhof in Nuenen en de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven behouden hun ster.

Nederland telt in de nieuwe Michelingids  105 sterrenrestaurants, waarvan negen nieuwe. Er zijn drie restaurants die een tweede ster krijgen. De Amsterdamse chef-kok Ron Blaauw, die begin die jaar alle twee zijn Michelinsterren inleverde, krijgt voor zijn nieuwe concept Ron Gastrobar alsnog een ster.

Nederland heeft De Leest in Vaassen als nieuwe driesterrenrestaurant bij gekregen. Daar zwaait chef-kok Jacob Jan Boerma de scepter. Restaurant De Librije in Zwolle behoudt zijn drie sterren. Daarnaast is ook Oud Sluis van Sergio Herman, dat komend jaar sluit, een driesterrenzaak.

De criteria voor toekenning van een ster zijn:
de kwaliteit van de producten, de beheersing van kooktechnieken en smaken en hoe de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten doorklinkt. Ook wordt gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart.