Pand 'De Drie Kronen' : Na de Grieken, de 'Bosters'

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-02-2014 | Gewijzigd op: 26-02-2014
Het pand 'De Drie Kronen', een rijksmonument op Korenbrugstraat 16 verandert in een mediterraan restaurant. Dat is al teveel gezegd, want de gebrs. Raymond en Brian Bosters, die al Christoffel en Van Puffelen uitbaten, weten nog niet exact welke formule ze aan het voormalige Grieks restaurant Sirtaki gaan geven. De naam weten ze al wel:Sitio. Dat is het Spaanse woord voor locatie, maar ook voor beleg/belegering. In die naam schuilt dus iets van Spaans beleg... We zullen zien.
Het historisch pand 'De Drie Kronen' [staat in het bovenlicht], dat al vanaf 1986 een Grieks restaurant was.

foto © paul kriele, 25 februari 2014.

Momenteel wordt het interieur helemaal uitgepeld. De grote voorzaal en daarachter een zaal met keuken en de toiletgroep in de kelder. De toiletgroep is helemaal opgeruimd om in die ruimte een nieuw en modern sanitair te maken.
Er komen oude Griekse taferelen in het zicht en ook de moerbalken van dit historisch pand, dat eertijds brouwerij was. Aan de zijkant in de Molenstraat bevond zich vroeger ook een watermolen die gediend zou hebben voor een houtzagerij.

De voorzaal met de moerbalken die bij de sloop van het interieur in het zicht kwamen. Op de rechter foto de achterzaal met de karakteristieke raamindeling en rechts het silhouet van Raymond Bosters. foto's © paul kriele 25 februari 2014.

Raymond is nog volop bezig met zijn plannen. Met carnaval haalt ie het zelfs niet om er tijdelijk een feesttent van te maken. Het is dus nog even wachten dat zijn wens uitgewerkt is en in beeld komt.

Intussen helpt kok Theos Alexandridis mee de boel schoon te maken en de rotzooi op te ruimen. Theos is al meer dan 20 jaar kok in Sirtaki, dat steeds dezelfde naam behield, maar generaties Grieken in het beheer heeft gekend:
de Poursanidis [3 à 4 jaar], de Sakalidis en laatstelijk Magna Geridou [Chridou] . Maar daar tussen zitten nog twee neven die het restaurant vijf jaar hebben geëxploiteerd.

Een trotse kok Theos Alexandridis vertelt over het nostalgisch verleden.  Meer dan 20 jaar heeft hij bij achtereenvolgende Griekse uitbaters gediend. Nu helpt Theos de Bosters mee 'zijn zaak' uit te ruimen. Straks keert hij wederom als kok terug in de geheel vernieuwde keuken. In zijn verhalen wijst kok Theos naar dit Grieks tafereel waarvan hij betreurt dat het wellicht in de verbouwing niet zal redden...

foto's © paul kriele, 25 februari 2014.

Uit Bericht Sluiting Grieks restaurant Sirtaki dd. 31 oktober 2012:
Woensdag 31 oktober 2012 is onverwacht het Grieks restaurant Sirtaki in de Korenbrugstraat 16 gesloten.
De reden is niet geheel duidelijk, maar Bastion Oranje had in juli laatstleden - toen er ook al geruchten over een overname liepen, een gesprek met een van de werkneemsters, die namens haar oom Stavaros, de eigenaar van de zaak, sprak.
Deze woordvoerster vertelde over de familierelaties. Zij wist toen nog niet zeker welke keuze de bedrijfsleiders zouden maken. Dat waren toen de ouders Theodorus en Mania Chiridou [of Geridou]  van Christina, die in Griekenland aan de universiteit studeerde. Blijkbaar vertrekken zij toch terug naar Griekenland.

Uit bericht Overname van Grieks restaurant Sirtaki binnen de Griekse familie... dd. 14 maart 2011 
Het Grieks restaurant Sirtaki in de Korenbrugstraat, dat al vanaf 1987 onder leiding staat van de familie Sakalidis komt onder een nieuw beheer. Sakalidis heeft zijn bedrijf verkocht aan de familie Poursanidou, die het op eenzelfde manier voortzet, zo vertelt schoonzoon Ioanis Papadopulos. De gastvrouwen zijn Mania en Sofia Poursanidou. Sakalidis heeft zijn ambitie gericht op de exploitatie van een hotel in Griekenland. Maar daar is hij nog druk mee bezig.
Terug naar boven