Beeld van kardinaal v Rossum terug

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-04-2004 | Gewijzigd op: 12-07-2011
Een historische stad kent tal van bekende en minder bekende pleinen. Een daarvan is het Kardinaal van Rossumplein dat na het vertrek van de Veemarkt [1931] en de onthulling van het kardinaalsbeeld [1934], die naam kreeg.
-Kardinaal Van Rossem terug april 2004
-Kardinale terugkeer
-een nieuw plein
-'de kardinaal' blijft weg november 2001
-Oude foto's van eerste onthulling 1934

Kardinaal van Rossum terug   29 april 2004.Vanmorgen om even na tienen is het beeld van Kardinaal van Rossum -na vijf jaar -teruggeplaatst op het plein naar hem genoemd. Takelbedrijf Saan en de mannen van De Bont van Hulten voerden het karwei uit
. Er moesten wat hobbels [schroef die in de weg zat] worden genomen. Commentaar zal ook nog volgen omdat het beeld gedraaid is . Eerst keek Willem Maria van Rossum [1854-1932] naar zijn bisdomkerk op het toenmalige Duhamelplein [later kapelaan Koopmanplein]. Nu staat hij na jaren opslag op de werf aan de Poeldonkweg met het gezicht naar de oostelijke huizenrij.

De nog kale sokkel die 's morgens in orde gemaakt werd alvorens het beeld daarop geplaatst kon worden. 
 
foto's © gerard monté, 28 april 2004. 
De sokkel wordt door deskundigen bekeken en uitgemeten. foto's © paul kriele, 29 april 2004.

Het bronzen beeld van August Falise, dat in Brussel [Verbeijst Fondeur] werd gegoten, werd op 24 juni 1934 door de pauselijk  internuntius mgr. L.Schioppa onthuld.  [zie onderaan deze pagina].
In de oorlog is het beeld even in het Kruithuis opgeslagen geweest ivm met ‘Duitse belangstelling’. Om het trafohuisje is een Spaans granieten sokkel gemaakt door Petrumus uit Heusden. De luiken over het waterbassin worden nog afgedekt met natuursteen, evenals de lelijk groenen deur van het trafohuisje dat een bronzen deur krijgt.

Er waren wat nauwkeurige inspecties nodig voordat het beeld goed op zijn sokkel stond. Ook moest nog een moer die in de weg zat, worden verwijderd....

Daar gaat ie in de touwen de lucht in. Het volk en de werkers kijken toe. Er werden ook opnamen gemaakt voor de gemeente die het hele proces van de aanleg van het waterbassin heeft gevolgd. Dat deed F2 met Frans Wijers [foto hieronder, uiterst links], midden achter de mannen van de Bont van Hulten

foto's © paul kriele, 29 april 2004.  
Uiteindelijk staat de kardinaal.
Hierboven Jan Verhoeff in gesprek met Boy Tax
.
foto's © paul kriele, 29 april 2004.
 


Kardinale terugkeer
Het onderstaand bericht is al weer achterhaald Dit najaar [2003]keert de kardinaal op 'zijn' voetstuk terug. Dat voetstuk is een kast voor de installatie van het ondergrondse waterreservoir.. Al die tijd heeft het beeld opgeslagen gelegen op de werf aan de Pieter Langendijksingel..

Achterhaalde terugkeer: Het ziet er naar uit dat komend voorjaar [2002] ' de Kardinaal' terugkeert naar de plaats waar hij sedert 1932 heeft gestaan: het Kardinaal van Rossumplein, voorheen Veemarkt en daarvoor Plantsoen genoemd.**
Het plein krijgt een nieuwe groenrijk inrichting Hoewel gehinderd door een trafohuisje is er plaats voor het standbeeld van Kardinaal van Rossum én voor enkele bomen die langszij het plein zijn voorzien. Het blik keert -gelukkig -nie tmeer terug. Voor de cafébezoekers van De Unie biedt het plein ruimte een rianter terras aan te leggen. 

In 2001 is onder het plein een reservoir voor afvalwater aangelegd, een zgn. bergbezinkbassin.
' Van Rossum' heeft al die tijd geparkeerd gestaan op de gemeentewerf aan de Pieter Langedijksingel.
** p.s. Dit plan is wederom verschoven naar najaar 2002.

'De Kardinaal' staat nog steeds op werf opgeslagen  , 26 mei 2001. 
De inrichting van het Kardinaal van Rossumplein laat zeker nog een half jaar op zich wachten. De reden is niet helemaal duidelijk, maar ook mbt het Burg. Loeffplein zit er weinig schot in de herinrichting.
De gemeente zegt steeds te wachten op afronding bouwwerkzaamheden. Zo is het op het Burg. Loeffplein waar de fonteinen nog ontbreken en de Esplanade nog niet helemaal af is. Zo gebeurt het ook met de omgeving van het Kardinaal van Rossumplein waar aan Van Berckelstraat en Kasterenbug wordt gewerkt. De kardinaal keert mogelijk terug op een sokkel die het centraal geplaatste elektriciteitshuisje moet camoufleren...

Omwonenden zitten nog steeds tegen een kaal plein aan te kijken De gemeente houdt hen zoet met beloften dat - eerst - voorjaar 2001 - dan weer - najaar 2001 'de Kardinaal' terugkeert.
'De Kardinaal' blijft weg


foto's © gerard monté, 26 mei 2001.
 

Het Kardinaal van Rossumplein  blijft kaal  november 2001.
'De Kardinaal' blijft voorlopig nog weg. Zoals de Nieuwsbrief al in september 2001 meldde keert het beeld pas voorjaar 2002 terug. De invulling van het Kardinaal van Rossumplein, overigens ook van het Burg. Loeffplein, gebeurt pas volgend jaar, aldus een woordvoerster van de gemeente.


Onthulling kardinaalsbeeld door onder meer burgemeester Frans van Lanschot. 
Mgr. Schioppa en burgemeester Van Lanschot trekken aan het koord, dat blijkbaar [zie man links ]niet echt wil lukken.
Rechts staat het beeld nog ingepakt.
foto's © archief bastion oranje, 1934

Het bronzen beeld van August Falise, dat in Brussel [Verbeijst Fondeur] werd gegoten, werd op 24 juni 1934 door de pauselijk internuntius mgr. L.Schioppa onthuld.

Terug naar boven