Wethouder Van der Sloot metselt eerste steen Reconstructie Watertoren

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-11-2022 Wethouder Vd Sloot metselt eerste steen Reconstructie Watertoren
De 13e eeuwse Watertoren in her-opbouw.
Op de achtergrond de gevels van de oude apotheek van het GZG [rechts] en middenin dat van het bestuur der Regenten van de Godshuizen.
Op de onderste foto het deel dat aansluit op het Herman Moerkerkplein en de Knillispoort. Daarachter de achterkant van panden aan de Hinthamerstraat.

foto's © paul kriele, 23 november 2022.

Wethouder Marianne van der Sloot heeft woensdagmorgen 23 november2022 op het Herman Moerkerkplein de eerste steen gelegd van de reconstructie Watertoren. Deze Watertoren, waarvan nog maar een fundament en eerste onderste lagen behouden zijn, wordt opnieuw door de reconstructie-aannemer Nico de Bont opgebouwd. Dat gebeurt met speciaal gebakken kloostermoppen die een beetje op de bakstenen lijken uit de 13e eeuw, toen de toren deel uit maakte van de eerste stadsmuur van 1225.
Na de aanleg van de tweede stadsmuur rond 1350 raakte de toren uit functie, maar diende waarschijnlijk nog voor opslag.
.,.....
............
Marianne van der Sloot op het Herman Moerkerkplein druk aan het metselen met behulp van Robbin Kapteijns van Nico de Bont.
Onderaan toont zij ook de steen met daarop het wapen van 's-Hertogenbosch.

foto's © paul kriele, 23 november 2022.
.......

In haar toespraak toonde Van der Sloot zich blij en trots dat deze generatie het meemaakt dat de acht eeuwen oude watertoren wordt hersteld .’Het is wel een rustig en verstopt plekje van onze binnenstad, dit Herman Moerkerkplein., maar we gaan het vergroenen en openleggen.’ ‘Bij de herbouw worden speciaal voor dit project 140.000 kloostermoppen gebruikt die aansluiten bij de oude bakstenen. Met ander woorden het wordt niet allemaal even chic en netjes, maar er zijn bij deze reconstructie wel echte vaklui aan het werk.’ Aldus de toelichting van de wethouder bij deze ceremonie, voor welk metselwerk Van der Sloot zich wel even excuseerde omdat zij dit metselen nooit eerder heeft gedaan. Maar daarbij kreeg de wethouder hulp van de mannen van Nico de Bont, onder wie Robbin Kapteijns. Zij droegen de metselspecie aan en hielpen bij het passend metselen op de deels al opgebouwde vernieuwde torenmuur.
.....
De wethouder toont de steen met daarop 's-Hertogenbosch en het stadswapen Immers, zei zij, deze steen is van ons allemaal.
foto © paul kriele, 23 november 2022.

Tot slot bracht Vander Sloot nog een speciale baksteen, met daarop het wapen en de naam ’s-Hertogenbosch er in gegraveerd aan. ‘Ík moet hem metselen maar die steen is van ons allemaal,’ zo sprak de wethouder tot slot. Na afloop werden de genodigden [o.a. de omwonenden] en de mannen van Nico de Bont en de pers uitgenodigd voor een kop koffie en een Bossche bol. © pk, 23112022.i

Terug naar boven