Hinthamerstr. 55: Familiehuis van VdMortel nu schoenenzaak Omoda

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-05-2014 | Gewijzigd op: 22-07-2015
Hinthamerstraat 55 heeft een erg wisselende geschiedenis achter de rug. Eind 1800 werd het familiebezit van de Van de Mortels, door een huwelijk van de gouverneur van Limburg, jonkheer van Meeuwen met de voorvader van Roderick van de Mortel, de huidige burgemeester van Vught. [*zie hieronder], het eerste Van de Mortelhuis.

Het winkelpand Hinthamerstraat 55, heeft een voorgeschiedenis als woonhuis, zoals zovele panden in de binnenstad.

Een maand geleden, na een –onder toezicht van Monumentenzorg gehouden - ingrijpende verbouwing, waarbij slechts enkele relicten aan de Van de Mortels bleven bewaard, kreeg het pand de bestemming van schoenenzaak van Omoda, die er al maanden een Outlet had.**.
Daarvoor heeft het wisselende bestemmingen doorgemaakt. Meer in de recente herinnering zijn dat de platenzaak van Van Leest en de sportzaak van Koesen.

Het pand is op een stoere en aan de historie aangepaste stijl verbouwd en ingericht met een groot en overzichtelijk gepresenteerd assortiment aan schoenen. Een plafondstuukwerk en een houtsnijwerk aan de trapzijdeen een zwart/wit natuur stenen gangvloer, zijn de schaarse relicten van weleer.

Omoda kenmerkt zich, zoals een woordvoerder meldt, door ‘de beste service en beleving’. Ze koos voor Den Bosch omdat het ‘dé winkelstad van Brabant ‘is.


Het bedrijf werd in 1876 door schoenmaker Jacob Verton [in Burgh [Zeeland] opgericht. Jacob ging met de tijd mee want hij was -in het Zeeuwse -aanvankelijk klompenmaker, maar zag 138 jaar geleden dat schoenen populairder werden
Zoon Lourus Jan [zoon van Jacob en kleinzoon van  Lourus Jan] opende in 1961 in Zierikzee de eerste winkel.
Jacobs kleinzonen, de huidige eigenaren, Lourus en Wilhelm hebben het inmiddels uitgegroeide bedrijf voortgezet.

De sfeer in de schoenenzaak Omoda op Hinthamerstraat  55,  met rechts boven een huiselijk hoekje met een open haard.

foto's © paul kriele, 8 mei 2014.

**Omoda
O’ Moda achter deze naam gaat een groot retailconcern schuil. De naam slaat op modieus en een grote collectie.
In het in februari in Zierikzee geopende nieuwe hoofdkantoor en in het distributiecentrum zijn 150 mensen in dienst zijn. Het familiebedrijf Verton beheert vijftien winkels, die voornamelijk zijn gevestigd in Zeeland en in Oost –Brabant. Naast velerlei merken schoenen zijn er ook accessoires en tassen in de collectie. Daarnaast is er ook nog een online shop  
www.omoda.nl
**Stamboom en woonhuizen van Van de Mortel

Rond 1860 huwde de dochter van de gouverneur van Limburg, jonkheer Van Meeuwen, Rosa van Meeuwen met Jan van de Mortel, de bet-overgrootvader van Roderick van de Mortel. Deze Jan was wethouder in Den Bosch. Zodoende werd Hinthamstraat 55 het ‘Eerste van de Mortelhuis’. Uit het huwelijk van een van hun zonen, Eduard Antonius [*1869], is Jan van de Mortel, de grootvader van Roderick geboren.
Mosmans vermeldt in zijn 'Oude namen van huizen en straten' dat in de twintigste eeuw op nummer 55 ondermeer de familie Ingen Housz heeft gewoond. Rosa Ingen Housz-van de Mortel, de zus van de hier genoemde Eduard, kwam in het huis te wonen, nadat de eenmaal getrouwde Eduard vertrok naar villa Fleurie in Rosmalen. Rosa van de Mortel was getrouwd met mr. J. Ingen Housz, griffier bij de Arnhemse rechtbank.

Eduards zoon Jan ging later wonen op Hinthamerstraat 96, het rechter pand naast het Zwanenbroedershuis. Dat in de volksmond de naam kreeg van ‘Van de Mortelhuis’, feitelijk dus het 2e Van de Mortelhuis.

De achtergevel van Hinthamerstraat 55,  toen
het nog als woonhuis van de Van de Mortels diende.
 
Het aquarel is van Piet Slager, de zoon van Petrus Marinus Slager.  [familebezit Van de Mortel]
Deze muursteen bevindt zich halverwege in de winkel bij de trap, waar ook een oude natuurstenengang is bewaard gebleven.  De moeilijk van de foto leesbare inscriptie meldt: J.L. & E.A. vdM 1876

foto © paul kriele, 9 mei 2014.
 

Muurstenen
In het pand zitten twee muurstenen, de ene hebben in 1876 Eduard Antonius en diens broer Jan gelegd. De steen heeft als inscriptie: J.L. & E.A. 1876 en de andere dateert van ongeveer 50 jaar later en is gelegd door Jan van de Mortel [*19 december 1902]. Deze Jan, die dus de grootvader is van Roderick van de Mortel, legde samen met de latere premier Jan de Quay, die getrouwd was met een zus van de eerste steenleggers, opnieuw een steen in de achtergevel van het pand. Deze steen hebben we niet kunnen waarnemen. Mogelijk dat die door een ingrijpende verbouwing uit het zicht is verdwenen. Het pand is meermalen uitgebreid en met de laatste verbouwing in het achterdeel ingrijpend gewijzigd.
De steen, zo blijkt uit de bereidwillige informatie van Roderick van de Mortel, zit rechts naast de achterdeur [zie aquarel]. De steen is door de klimop onzichtbaar geworden.



Terug naar boven