Olifantje is terug in gevel Zeeman [voorheen Cinema Royal]

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-12-2016 | Gewijzigd op: 20-12-2016
Op Hinthamerstraat 26 zit tegenwoordig de Zeeman. Vroeger [eerste decennia van de vorige eeuw] was het Cinema Royal. Voor die tijd was het de bakkerij De Witte Olifant, vandaar dat Olifantje.
In de voorbije maanden heeft Nico de Bont de gevel opgeknapt en ook de details teruggebracht, zoals de ophanging van de sierlantaarns en de muursteen met het olifantje in de top van de gevel. Dat bronzen olifantje, dat eerst nog zijn slurf omlaag had hangen, werd vandaag - dinsdag 20 december 2016 - opnieuw ingemetseld in de top van de gevel.

De werkgroep Het Kleine Monument nam feitelijk het initiatief voor deze renovatie en het herstel van de gevelsteen. 'Er is veel tijd, werk aan besteeds en het heeft veel moeite gekost,' aldus het voormalig lid van de werkgroep Nort Lammers.
Maar de gemeente heef erg goed meegewerkt. Ik ben er ook trots op dat Zeeman de hele gevel heeft laten doen.'

Diane van der Heijden van de afdeling Erfgoed zegt dat de renovatie is gebeurd op basis van foto's van de oude situatie[Zie foto hieronder].

Nieuwe situatie pand van Zeeman Hinthamerstraat 26

Zeeman met een gerenoveerde gevel waar ook nog de oude lantaarns  aan komen hangen. Het olifantje is in brons teruggekeerd en
heeft er een boomstam  bij gekegen..
foto's © paul kriele, 20 december 2016.

Oude situatie pand van Zeeman op Hinthamerstraat 26

   


 
-Links boven: Een archieffoto
uit de tijd van Cinema Royal.
-Links: Het olifantje dat zijn slurf omlaag houdt.
 
-Boven: Pand van HeZeeman op Hinthamerstraat 26.
 foto's © paul krit ele, 9 augustus 2015.Terug naar boven