Steigers weg boven Píleisure/boekje schoenlappers

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-04-2004
De steigers voor Hinthamerstraat 10 werden donderdag 22 april 2004 weggehaald Daarachter kwam een gerenoveerde gevel tevoorschijn. De drie appartementen die er worden ingericht zullen pas eind dit jaar worden opgeleverd.
-foto © paul kriele, 22 april 2004. 

Door de oplevering van Hinthamerstraat 10 heeft Henk Bruggeman een boekje over de Bossche schoenlappers en schoenfabrikanten samengesteld. De bovenverdiepingen boven P’leisure, de nieuwe schoenenzaak van Van Arendonk, die op 11 maart 2004 open ging, zijn tot twee appartementen verbouwd.
Amateur-historicus Bruggeman onderzocht samen met kleinzoon Robin van Tiel de opkomst en neergang van de ambachtelijke schoenenbranche. Het viel hen op dat er rond1898 in totaal 64 schoenherstellers in de stad waren. Op adressen in 39 straten werkte een of twee schoenlappers. Tegenwoordig is er nog maar op 8 adressen sprake van een schoenreparateur, aldus Bruggeman. Uit die schoenlappers zijn de schoenwinkeliers voortgekomen. Kort voor 1900 verrijzen de eerste schoenfabrieken in de stad. ‘Men wilde liever zelf schoenen –kunnen - maken,’ aldus de amateur –schrijver. Maar lange tijd nog zijn de thuiswerkers actief in de stad gebleven. Bekend als fabrikant zijn Van den Bergh [Tolbrugstraat] en De Booy [Van Tuldenstraat/hoek Zuid-Willemsvaart].