Bijna 'Mooiste pand' op Hinthamerstr. 138 bevat een extra schouw

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-04-2011 | Gewijzigd op: 12-10-2011
De onderzoekers Harriën van Dijk, voorheen bouwhistoricus bij de BAM en tegenwoordig aankomend architect werkzaam bij WVAU0-architecten en Marc Vrielink van de Vereniging Hendrick de Keyser*, ontdekten vandaag, donderdag 28 april 2011- nog een 16e eeuwse schouw in het voormalige winkelgedeelte van het 'pand Vorst' op Hinthamerstraat 138. Dat pand was in een tv-wedstrijd van de NCRV [najaar 2010] bijna het mooiste pand van Nederland geworden.

Na de aankoop vorig jaar en na deelname aan die wedstrijd, deed de Vereniging Hendrick de Keyser onderzoek en maakte plannen voor de restauratie van dit winkel/woonhuis, dat rond 1550 moet zijn gebouwd. Het achterhuisje is mogelijk nog enkele decennia ouder vertelt, Van Dijk 

*De Amsterdamse Vereniging Hendrick de Keyser koopt oude panden -merendeels woonhuizen- aan om ze na restauratie te behouden en weer leefbaar te maken.

-Boven: Marc Vrielink van de Vereniging Hendrick de Keyser en Harriën van Dijk van WVAU architecten bij de schouw die ze vandaag - 28 april 2011 - in het pand Hinthamerstraat 138 ontdekt hebben.
-Rechts: kort na carnaval 2011 is daar de bouwkundige restauratie begonnen.
-Rechts: Van Dijk en Vrielink bestuderen de bouwresten van de schouw.

foto's © paul kriele, 22 en 28 april  2011.

Brandsporen in wat weggeschept zand onder de winkelvloer duidde op een schouw. Van Dijk: 'Het was een normaal haardvuur voor de toenmalige bewoners, zoals we die wel meer aantreffen. Met enkele tegeltjes uit de wand van de schouw  was nadien de vloer belegd.

Eeuwen geleden bevond zich overigens aan beide zijden van de muur tussen de winkel en de woonkamer een schouw. Maar die van de woonkamer werd afgebroken en daarvoor in de plaats kwam tegen de achtermuur van het voorhuis een nieuwe schouw, vertelt Harriën van Dijk die met technisch opzichter van 'De Keyser' nog wat sporen tracht na te lopen.
en onderzoekt of deze schouw in het zicht moet blijven. 
Overigens is die achtermuur zo slecht dat die grotendeels vernieuwd gaat worden.

De restaurateurs en bouwvakkers hebben nog veel werk te verrichten. Na het bouwkundige traject volgt pas in het najaar de nog interessantere restauratie en het terugbrengen van de muurschilderingen, waarover eerder is bericht.*

De zolder van het achterhuisje dat 20-30 jaar ouder is dan het voorhuis. Hier komt een slaapkamer en een badcel. De toekomstige gebruikers van het pand slapen straks onder niet overal betengelde dakspanten.

foto's © paul kriele, 28 april 2011.

Op de etage en de zolder komt een appartement met 2 woonkamers, een slaapkamer, een badcel en keuken.
In het Slijpersstraatje zit in het achterhuis de aparte opgang daar naar toe.

* Zie ook artikel 'Ingrijpende restauratie van 16e  eeuws pand Hinthamerstraat 138 dd. 1 april 2011.

Terug naar boven