Hinthamerstr: Dak+zolder De Keyserpand [voorheen Vorst] klaar

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-10-2011 | Gewijzigd op: 12-10-2011
Het dak en de zolder van het 16e eeuwse winkelpand op Hinthamerstraat 138 zijn klaar. De pannen liggen er op. Om de unieke eiken dakspanten en sporen niet uit het zicht te ontnemen is er op die zolder geen beschutting tegen de spanlatten getimmerd. Dus de sneeuw kan zo op je bed of in de douche vallen.. .

Dat is gebeurd omdat er bijna geen pand in Nederland bestaat met een dergelijke unieke zolder constructie van eiken spanten en sporen, vertelt Jos van Dijk van aannemer Van Dinther.

Nog druk wordt er gewekt aan de restauratie van een uniek 16e eeuws Bosch winkelpand op Hinthamerstraat 138, voorheen de woninginrichtingzaak van Frans Vorst, die er vanaf eind 1800 heeft gezeten.
Dat pand werd in 2010 gekocht door de Vereniging Hendrick de Keyser en krijgt een winkel/ woonbestemming.

De voormalige woninginrichtingzaak van Frans Vorst op Hinthamerstraat 138.
De steigers staan nog vóór het pand, maar de zijgevel is nagenoeg klaar.

foto's © paul kriele, 22 april en 11 oktober  2011.
 

De eerste maanden van dit jaar werd het pand Hinthamerstraat 138, voorheen Vorst van de Vereniging Hendrick De Keyzer, die het een jaar geleden had aangekocht, aan de buitenkant opgeknapt. Dat karwei is nog in volle gang en verplaatst zich van de zolder - die klaar is - via de eerste woonetage, naar de voormalige woninginrichtingwinkel van Frans  Vorst.

‘Omdat de dakconstructie van de 15e eeuwse eiken balken en spanten zo uniek zijn dat we ze in het zicht laten, vertelt Jos van Dijk van aannemer Van Dinther. In ‘t land zijn er bijna geen panden met een dergelijk unieke dak. Het is wel zo dat de toekomstige bewoners letterlijk onder een pannendak gaan slapen. Er is geen beschutting tegen het dragend latwerk gemaakt, ondanks het besef dat er wel eens een flink pak sneeuw kan vallen, zegt Van Dijk.

Historisch pandje met 4 eigentijdse uitzichten. Boven aan de voor-/straatzijde en onder aan de achterzijde met Slijpersstraatje en Schilderstraat.

   
   

Een ander markant feit dat zich lopende het werk voordeed, waren de hellende muren van met name de eerste etage en zolderverdieping. In een kamer waarvan de zijmuren schuin staan, kun je geen waterpas vloer leggen. Da’s geen gezicht, zegt Van Dijk. Toen hebben we de vloeren 6 cm schuin laten aflopen.

Rondom de uitvoerder zijn stukadoors een metselaar, timmerman en buitenschilders bezig. die hem af en toe om raad vragen. Van Dijk houdt het werk strak in de gaten.

Ook de pui en de zijgevel zijn zo goed al klaar en krijgen na het afcementen nog een sausje.

De zolderverdieping
   
  De zolder heeft een bijzondere aanpak. Ook daar zijn de vloeren aangepast aan de hellende zijmuren en dus enigszins schuin aflopend gemaakt.

Op de foto linksboven is rechts nog een dichtgetimmerd houten raam te zien. Dat wordt een lichtinval ter hoogte van de zoldertrap.
Foto links boven: Het pand is uiteraard geïisoleerd.
Alleen de achterste zolderkamer met zijn unieke 15e eeuwse dakconstructie, toont ook  die eiken houten spanten. 

Aannemer De Bont heeft wel met tegenslagen te maken gehad, in die zin dat sommige muren tamelijk uit het lood hingen. Van Dijk: ’Het had niet nog een paar maanden moeten duren of de zaak was ingestort. Daarom hebben we op sommige plekken een steunbeer of een extra stutbalk en staanders moeten plaatsen zoals in de achterkamer waar twee muren nogal overhelden

De stukadoors zijn vaklui van ’t Vaantje. Dat is een Bosch gilde van restaurateurs. ‘Deze twee -Nikky en Tjeerd- komen uit St.Michielsgestel,’ zegt Van Dijk. ‘Alle stukadoors komen uit Gestel.....’

De achterkamer, ooit woonkamer van de Vorstfamilie
In de achterkamer [de woonkamer] is later een muur geplaatst. Omdat deze jonger is dan de rest is er minder omzichtig mee omgesprongen. Er werd een raam in geplaatst.
Daarachter [foto rechts] loopt de lange gang naar het achterhuis.
Deze lange gang komt uit op een achterkamer waar een intussen dichtgemetselde doorgang [zie zwarte deel achterin] die toegang gaf naar het oudere achterhuis.
Metselaar Rob Hesselink van Van Rijswijk  slijpt de kalk van deze zijmuur, die ook hier en daar helde en gestut moest worden.
 
Een pomp in de hoek van de achterste kamer, achter de woonkamer gelegen.
foto's © paul kriele,  11 oktober 2011.
Achter de licht houten trap naar de eerste verdieping stukadoor Tjeerd en vooraan diens maatje Nikky uit Gestel.
De bruine streep herinnert aan een trap die daar vroeger naar boven naar de slaapkamers leidde.

De vorige maand bracht een deputatie van wethouders [Monumenten en stadsherstel] uit enkele grote steden een bezoek aan Den Bosch. Zij kwamen specifiek naar de restauratiewerken kijken. Tijdens die kennismaking werd de Sint Jan bezocht. Maar dit pand in de Hinthamerstraat was voor hen veel interessanter. Niet alleen door zijn ouderdom, maar omdat in dit pand het praktijkwerk nog nauwgezet gevolgd kon worden.
Uiteraard trokken de muurschilderingen in de achterkamer en in de gang de aandacht.

Muurschilderingen in de voor-en achterkamer en plafonddecoraties
Het pandwas al tamelijk vochtig geworden waardoor ook de unieke bloemenranken en heiligenfiguur ernstig waren aangetast.
Deze 16e eeuwse muurschilderingen worden momenteel door Aafje van den Bouwhuijsen en Manon Journée, twee restauratieschilders geconserveerd en er omheen afgesmeerd met een stuuklaag.

De vroegere woonkamer werd door een muur gescheiden van de winkel. Tegen deze deels verdwenen tussennmuur stond een open haard zowel aan de woonkamerkant als aan de wiinkelkant . Tafereel op de achtermuur die evenals de zijmuur erg vochtig was en de beschilderingen geen goed hebben gedaan.
Achterkamer
-Boven: Tafereel met bloemranken en heiligen figuur of een apostel, dat zich bevindt op de zijmuur tussen de ramen.
-Rechts boven: Afbeelding in de linker hoek van de achterkamer tegen de tussenmuur en de zijgevel.

Voorkamer/winkel
-Rechts: In de voorkamer zijn plafonddecoraties te zien en nog een muurschildering.

foto's © paul kriele, 11 oktober 2011.

 

Werk aan de toekomstige woonverdieping- [1e en 2e verdieping - met woonkamer aan de voorzijde een slaapkamer achter en douche en keuken ertussin.

De  zolderverdieping  onder de spanten aan de voorzijde Vanwege de hellende muren zijn de vloeren iets schuin aflopend gemaakt.


Aanleg van keuken en douche tussen voor - en achterkamer op de 1e verdieping in. Een van de  kamers op de eerste verdieping.
foto's © paul kriele, 11 oktober 2011.

Zie ook de  artikelen: Bijna 'mooiste pand' op Hinthamerstraat bevat extra schouw'.  dd. 28 april 2011
en Ingrijpende restauratie van 16e eeuws pand Hinthamerstraat 138 dd. 1 april 2011
Zie ook het uitgebreid artikel over 'Pand Vorst als woninginrichtingswinkel. dd.  22 november 2007.


Terug naar boven